Pariška gradska vijećnica kažnjena je s 90.000 eura zbog kršenja zakona o ravnopravnosti spolova – da, dobro ste pročitali.

Jedan od ciljeva zakona o ravnopravnosti spolova Sauvadet, koji je stupio na snagu 2013. godine, bio je osigurati da više žena u državnoj službi bude unaprijeđeno na rukovodeću razinu. Kao takvo, ne više od 60 posto imenovanja za rukovodstvo može biti iz istog spola. Gradska vijećnica u Parizu stoga je, imenovanjem 12 žena i 5 muškaraca na rukovodeću poziciju, dobila kaznu. Gradonačelnica Anne Hidalgo ovu je odluku državnog ministarstva javnih službi opisala “apsurdnom”.’’Štoviše, ova odluka nepravedna je, neodgovorna i opasna”, izjavila je Hidalgo, koja je na čelu francuske prijestolnice od 2014. godine, u ponedjeljak gradskom vijeću.

“Moramo promovirati žene odlučno i žustro, jer je jaz svugdje u Francuskoj još uvijek vrlo velik. Dakle, da bi se jednog dana postigao paritet, potrebno je ubrzati tempo i osigurati da u nominacijama bude više žena nego muškaraca “, dodala je.

Također je izjavila da će ček za globu sama donijeti u ministarstvo, a uz nju će biti njezine zamjenice i više osoblje.

Francuska ministrica za javne usluge Amélie de Montchalin je pak objavila na Twitteru da “ženska borba zaslužuje više!”. “Želim ovom novčanom kaznom financirati konkretne akcije za promicanje žena u državnoj službi”, rekla je. I dok će brojni reći da se zakon samo provodi, podsjetimo se samo koliko se godina ova odredba, prije i tijekom donošenja iste, nije provodila, pa i u našoj državi, a izvješće koje svjedoči da će razlika u plaćama u EU biti izjednačena tek 2104. godine zajedno s ovakvim vijestima – ostavlja pomalo gorak okus u ustima i dokazuje da borba ne prestaje.

 

Fotografija: Christian Hartman/Reuters