(Christian Dior S/S 2019, Paris Fashion Week/Getty Images)

Jučer je počeo još jedan Paris Fashion Week, no ovog puta je riječ o haute couture kolekcijama, koje su nam nekako i najdraže. Donosimo vam kratku recenziju kolekcija koje su bile prikazane prvog dana.

Možda te kreacije nisu baš nosive, i vrlo vjerojatno su vam financijski nedostupne, no to ne znači da moramo prestati maštati kako bi bilo odjenuti jednu takvu haljinu bar na trenutak. Mi ćemo se i dalje nadati, i u međuvremenu se zadovoljiti gledanjem haute couture kolekcija. Prvi dan je iza nas, a na njemu su svoje haute couture kolekcije predstavili Dior, Ralph & Russo, Giambattista Valli, Iris van Herpen te Schiaparelli. Napravili smo kratki sažetak svake od revija te izabrali najdraži look sa svake revije.

Giambattista Valli
Giambattista je u kolekciji prikazao za sebe već voluminozne forme poput haljina A-kroja, koje su imale duge plašteve u kombinaciji s volanima i pliseom. Orijentalne kape i kratki gornji dijelovi bogato ukrašeni štrasom i dragim kamenjem, provlačili su se kroz cijelu kolekciju. U kolekciji su na nekim kratkim haljinama korišteni glitter materijali i jaki printevi, no cijeli dojam tih haljina je dostojan crvenog tepiha.

(Giambattista Valli S/S 2019, Paris Fashion Week/Getty Images)

Ralph & Russo
Savršeno krojena ženska odijela ukrašena velikim cirkonima i motivom zmije, nošena u kombinaciji s velikim damskim šeširom, otvorila su reviju Ralph & Russoa te je odmah bilo vidljivo da glamura i elegancije neće nedostajati. Pastelno nježne boje, krojevi koji naglašavaju žensko tijelo, visoki prorezi na haljinama i pernati porubi, odavali su dojam da se inspiracija tražila u heroinama iz ‘zlatnog’ doba Hollywooda.

(Ralph & Russo S/S 2019, Paris Fashion Week/Getty Images)

Dior
Kreativna direktorica Diora, Maria Grazia Chiuri svoje je modele i uzvanike ovoga puta ugostila u cirkusu. ‘Svaka haljina predstavlja nekog. Mi imamo i akrobate i klaune’- izriče Maria koja je inspiraciju pronašla u svojim uspomenama koje su miks talijanske kulture i Fellinija, koji je za nju sinonimom nostalgije i zabave. Kroz cijelu kolekciju su se provlačile glitter plivače kape i nježni transparentni materijali, koji su bili u kontrastu s crnim odijelima koja su donijela dozu horor efekta. Tijekom cijele revije, na pisti su akrobati održavali svoj performans zabavljajući publiku.

 

(Christian Dior S/S 2019, Paris Fashion Week/Getty Images)

Iris Van Herpen
Nizozemka Iris prikazala je voluminozne kreacije, koje su već postale njezin zaštitni znak, koje postiže na specifičan način, i to šivanjem više jednakih krojnih dijelova u isti šav, kako bi dobila puni volumen i pri kretnji materijala. Ovaj put je koristila tamne i zemljane tonove, ali opet smo imali priliku vidjeti njezine geometrijske linije i uzorke koji djeluju hipnotizirajuće.

(Iris Van Herpen S/S 2019,  Paris Fashion Week/Getty Images)

Schiaparelli
Bertrand Guyon ovog je puta inspiraciju tražio u Schiaparellinom djetinjstvu i eklektičnom romantizmu. Naglašeni bokovi, printevi koji zazivaju 18. stoljeće, flora i fauna, pastelne boje u kontrastu s jarkim vibrantnim bojama i kaubojske čizme zavladale su palačom Garnier u zadnjoj Schiaparelli couture kolekciji, koja iskreno jako podsjeća na Gucci look koji je stvorio genijalan Alessandro Michele.

(Schiaparelli S/S 2019, Paris Fashion Week/Getty Images)