Pariški Fashion Week je u tijeku, do sada smo vidjeli revije Diora, Saint Laurenta, Maisona Margiele, Lanvina i Dries Van Notena. A sada vam predstavljamo dizajnere drugog i trećeg dana Paris Fashion Weeka.
Nastacha Ramsay-Levi je prikazala svoju četvrtu po redu, po nekima najbolju, kolekciju za modnu kuću Chloé. ‘ Uvijek imaš izazov, ali prođeš kroz njega’- rekla je dizajnerica referirajući se na topot konja koji je služio kao glazbena podloga revije.
‘To je beskrajna priča: slobodu dobivamo kroz prirodu i ljubav. Radi se o predanosti, a ne o eskapizmu’- izjavila je Nastacha poetično.
‘Početak je temeljan a kraj je voden. Postaje bajka’- opisivala je svoju kolekciju za modnu kuću Chloé, objašnjavajući boje sjevernog svjetla, vode, rogova, amulate i talismana. Modeli su prošetali u izvrsnim pelerinama i kaputima, oversize vunenim džemperima, dobro krojenim hlačama te boho haljinama naglašenih rukava koje su redom dolazile u zemljanim i vodenim nijansama. Krznene torbe i nakit s talismanima dao je cijeloj reviji touch starih domorodaca.
Paco Rabanne je prikazao svoje viđenje glamura u današnjem modernom svijetu. Julien Dossena je stvorio sofisticiranu, ali suvremenu modu koja je inspirirana ‘ceremonijom, aristokracijom, hollywoodskim filmovima , kraljevskom obitelji i glumicom Marlene Dietrich.
‘Bit je u mix and match-u. Postoje super glamurozni večernji lookovi, ali također je bitna lakoća i profinjenost, nadam se. Želio sam postići onaj touch modernog dandija’. – tako je Julien opisao svoju kolekciju za Pacco Rabanne, koja je bila genijalan spoj glamuroznog rock-a i animal-cvjetnih uzoraka. Izvrsna kolekcija u kojoj su marširali metalizirani i glitter komadi, crno-bijeli francuski kaputići i statement kaubojske čizme. Paco Rabanne je prikazao jaku modernu ženu svjesnu svoje moći i statusa.
Virgil Abloh, obojio je pod Bercy sportske dvorane u žuto-sivu šahovnicu, okupio supermodele i pokazao zašto je jedan od najpopularnijih dizajnera današnjice.
‘Tramvaj u koji sam se zavalio je bio ulična moda, ali to nije uobičajeno. Na pisti nije bilo grafika, hoodica ili traperica. Ono što ja doživljavam kao Off-White je spoj nošenje traperica i štikli, ili tenisica i suknji. To je moja djevojka generacije’- tim riječima je opisao Virgil svoju posljednju reviju za Off-White.
Balmainova je kolekcija bila posvećena ‘ženama koje stvaraju probleme’- kako je Rousteing nazvao svoje muze. Neo-feminističke žene iz doba Time Up-a, koje su slomile konvencionalna razmišljanja o arhaičnom svijetu u kojem se sexy ili slatko odijevanje poistovjećuje za specifičnim stavom i intelektom’
Kao što su nam današnji problematični pokazali, prvi dojam nekad vara one koji to nisu prošli. U eri #MeToo pokreta, koji nije bio otkriće, ali ga se zato ne umanjava, Rousteing izražava svoje stav tipičnim Balmainovim siluetama koje su ovog puta prekrivene šiljcima i kožnim cvijećem, al modeli uz crnu dolaze i u pastelno plavim i ljubičastim bojama. Iako se vidi jaki Balmain potpis, kolekcija zbog materijala i nekih modela jako podsjeća na modernu Chanel rock djevojku, koju je obožavao Karl Lagerfeld.
Modna kuća Nina Ricci je trenutno najpoznatija po predivnim bočicama ‘jabuka’ parfema koje dolaze u veselim bojama, a zadatak ljubavno-dizajnerskog para Rushemyja Bottera i Lise Herrebrugh je da utkaju ženstvenost, čistoću i romantiku u modnu kuću.
‘Bilo nam je jako važno pregledati arhivu i vidjeti što je učinjeno. Također nam je važno da iako Nina Ricci ide korak dalje, ne zaboravi svoju prošlost. Na svoj smo način pokušali interpretirati modernu i elegantnu ženu, onako kako ju mi vidimo.’ – rekla je Lisi objašnjavajući elemente plaže i ronilačkog odijela, kojeg pretvaraju u haute couture model. Predimenzionirani rukavi i dramatični šeširi super su nadopunjavali elegantnu žensku romantično-sportsku kolekciju modne kuće Nina Ricci.