Postoji cijela znanost iza toga što izaziva uzbuđenje kod muškaraca i žena, a iako često ne znamo zašto nam je neki miris privlačan, određene note definitivno pokreću naš biokemijski odgovor

Osim što ih obožavamo mirisati cijeli dan, parfemi nam omogućuju da se osjećamo bolje, samopouzdanije, a nekada i poželjnije. Vrijedi i obrnuto. Koliko vam se puta dogodilo da prođete ulicom i osjetite odličan muški ili ženski parfem koji vas je instantno očarao, hipnotizirao ili uzbudio? Vjerojatno ne prečesto jer ne bismo bili u stanju raditi osnovne poslove svakodnevice, ali nesumnjivo se moralo dogoditi barem jednom u životu.

Miris može pojačati, otkriti, poboljšati, povećati i transformirati vaše raspoloženje, neovisno o tome volite li tradicionalno seksi note, poput vanilije i mošusa, ili ste ljubitelji nekonvencionalnih mirisa poput onih drvenastih i tamjana.

Parfem i cvijece ilustracija

Iako se često upravo mošusni mirisi životinjskog podrijetla spominju kao afrodizijski, to ne mora uvijek biti slučaj. Mnogi cvjetni elementi daju tu određenu dimenziju parfemu, poput grita, koji mu nudi zemljanu složenost, što mnogi smatraju da pojačava receptore užitka kod ljudi.

Možete biti skeptični u pogledu erotske moći biljaka, bilja i hrane prirodnog podrijetla – svih sastojaka koji čine osnovu mirisa na tržištu danas. Ali ako uzmete u obzir činjenicu da želja počinje u mozgu, logično je da postoje određeni neurološki odgovori na olfaktorne podražaje. Sljedeći mirisi stoljećima su poznati po svojim afrodizijačkim svojstvima, a nedavna znanstvena istraživanja dokazuju da je njihova reputacija zaslužena.

Mirisi koje volimo i koji izazivaju privlačnost

Prema novom istraživanju koje je proveo Avon u suradnji s mirisnom kućom Firmenich, 64 % žena u Ujedinjenom Kraljevstvu priznaje da ih partnerov izbor mirisa može učiniti privlačnijima, dok 44 % kaže da loš izbor mirisa može ugasiti romantičnu iskru.

Avon Attraction Game parfem
139 kn, Avon

Avon je pozvao neuroznanost da razvije njihov novi miris upravo iz tog razloga kako bi podigao razinu privlačnosti koju izaziva, a prikladno je nazvan Attraction Game. Kako bi odlučili o specifičnim sastojcima, koristili su fMRI snimanje (funkcionalna magnetska rezonancija, koja je slična MRI skeniranju) kako bi otkrili koji od njih potiču osjećaj ugode u mozgu. Odabrani sastojci uključuju svježu krušku, ljutu papriku, tamnu čokoladu i sofisticirane cvjetnice. Love, love!

Maison Francis Kurkdijan Baccarat Rouge 540
4.736 kn, Parfumerija Lana

Uz njega, jedan od naših omiljenih niche brendova je Maison Francis Kurkdijan, i njihov Baccarat Rouge 540, koji je postao bestseler – možda jer su svi za njim jednostavno poludjeli? Jedan od glavnih sastojaka mu je hedion, koji kombinira cvjetnu i svježu fragilnost jasmina s prizvukom limuna. Koji je, inače, poznat u olfaktornom svijetu po svojim svojstvima koja izazivaju veliku ovisnost, aktiviraju feromone i mogu izazvati trenutnu osjetilnu omamljenost.

Fotografija: Janko Ferlič, PR