Iako za ovaj desert treba biti strpljiv, sve će se isplatiti – uz malo organizacije i detaljnih praćenja uputa zamirisat će vam cijeli doma na preukusan panettone. Recept nam je otkrio Matija s bloga Sweet&Spicy

Tradicionalni blagdanski kolač podrijetlom iz Italije izgleda kao impozantna kupola, a ako se dobro napravi, iznimno je sočan, spužvast i zasitan. Iako je mnogima vjerojatno najjednostavnije skoknuti do provjerene pekarnice kako bi zadovoljili svoje nepce, oni skloni eksperimentiranju i nešto vičniji u izradi deserata sigurno će pomisliti: “Pa zašto ne bih i ja napravio/la panettone kod kuće?” Upravo za te kulinare voljne ovog pothvata pripremili smo ovaj recept, i za to pitali ekipu koja stoji iza bloga Sweet&Spicy kojem se često obratimo za kreativna rješenja u kuhinji.

Kako nam je otkrio food bloger Matija, ne postoji brzi način izrade Panettonea jer za ovaj kolač treba odvojiti vrijeme i biti strpljiv. “Najbolji je Panettone koji se izradi u čistoj sourdough verziji s prirodnim kvascem jer tekstura bude još prozračnija nego što je od kupovnog kvasca i boljeg je okusa, no za nas koji smo odustali od uzgajanja svojeg kvasca (ili nikada nismo niti pokušali), ok je i onaj Panettone i od običnog kvasca.”

No, kaže, svakako smatra da se treba pridržavati postupka izrade sourdough verzija, koja ide ovako: “Najprije se izradi predtijesto (mix startera i grube mješavine vode i brašna – ja sam to nazvao “starter” u receptu), pa onda ide glavno tijesto jer će konačna tekstura biti značajno bolja nego da radite samo jedno tijesto. Za one koji poznaju sourdough terminologiju, nemojte se naježiti čitajući je u mojem receptu jer i sam priznajem da je to „Frankenstein recept“, odnosno mix sourdough i obične verzije Panettonea, pa je takva i terminologija. No kakav god da je recept, rezultat na kraju bude dobar. Ako ga se pridržavate (smijeh).”

Matija, naravno, ima i savjet za one koji se prvi put hvataju ukoštac s ovakvim postupkom izrade. “Kada sam objavio recept znali su mi se javiti ljudi da im nije uspjelo i da je tijesto ostalo zbijeno. Svaki put je problem bio isti – nisu odvojili vrijeme nego su mislili da se može odraditi ubrzano, stoga moj savjet svima koji se odluče raditi ovaj kolač je da svakako napravite predtijesto i ostavite da se kemijski procesi odrade. Također, glavno tijesto treba najprije dobro izraditi, najbolje mikserom, kako bi se stvorila čvrsta glutenska mreža i nakon toga ostaviti dovoljno dugo na miru da se zrakom napune sve rupice u tijestu i da struktura na kraju bude što bolja.”

Matija je radio klasičnu verziju s kandiranim voćem, no u Panettone se može dodati sve, kaže. “Čak u obzir dolazi i slana verzija, no za prvi put savjetujem da se radi klasična verzija.” Ipak je to ona božićna!

Recept za Panettone

FAZA 1. – izrada startera

Sastojci za starter:

  • 1 žlica glatkog brašna
  • 30 g svježeg kvasca
  • malo šećera
  • 60 g glatkog brašna
  • 60 ml mlake vode

Sastojci za kandirano voće:

  • 50 g grožđica
  • 50 g arancina
  • 50 g limuncina
  • 50 g brusnica
  • 30 g papaje
  • 60 ml ruma

Postupak za starter:

  1. Pomiješajte kvasac s malo mlake vode i šećera, poklopite i ostavite 10-ak minuta dok se ne udvostruči.
  2. Brašno i vodu pomiješajte i dodajte kvasac koji je odradio te promiješajte.
  3. Poklopite i ostavite preko noći na toplom mjestu.

Postupak za voće:

  1. Noć prije izrade kolača, arancine i limuncine narežite na kockice jednake veličine te sve voće pomiješajte s rumom i ostavite pokriveno da stoji do upotrebe.

FAZA 2. – izrada tijesta i dizanje

Sastojci za tijesto:

  • 60 ml mlake vode
  • 1 paketić instant kvasca
  • 2 srednje velika jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 70 g šećera
  • korica jednog limuna i naranče
  • 350-450 g brašna
  • starter
  • prstohvat soli
  • 60 g maslaca

Postupak za tijesto:

  1. U Kenwood mikser robotu (nabavite ga jer inače ćete dobro morati upregnuti mišiće) najprije pomiješajte vodu i instant kvasac i ostavite 10-ak minuta da odradi.
  2. Dodajte jaja, ekstrakt vanilije, šećer, koricu naranče i limuna te sve kratko izmiksajte u jednoličnu smjesu.
  3. Na mikser stavite spiralni nastavak, a u posudu dodajte brašno, starter i sol te miksajte 10-ak minuta postepeno pojačavajući jačinu miksanja.
  4. Dodajte na listiće narezan maslac sobne temperature i miješajte još 5 minuta. Količina brašna će varirati ovisno o veličini jaja i kvaliteti brašna. Na kraju tijesto mora biti formirano u glatku kuglu oko spiralnog nastavka.
  5. Ostavite tijesto da se diže 3 sata.
  6. Tijesto izvadite iz posude i lagano oblikujte u kuglu te premjestite u deblju plastičnu vrećicu, zatvorite i ostavite u hladnjaku 5-6 sati.

FAZA 3. – pečenje i hlađenje

  1. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u pravokutnik te pospite s vrlo malo brašna.
  2. Kandirano voće pobacajte na cijelu površinu tijesta te zarolajte širu stranicu, a zatim formirajte kuglu.
  3. Premjestite Panettone u lonac koji može ići u pećnicu i koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Naravno možete i koristiti kalupe za Panettone koji se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama sa slastičarskom opremom.
  4. Pokrijte lonac i ostavite da se diže 2 sata ili dok se ne utrostruči.
  5. Vrh tijesta zarežite u obliku križa, premažite razmućenim jajetom i na sredinu stavite malu kockicu maslaca.
  6. Panettone pecite na 180 °C otprilike 40-45 minuta.
  7. Pečeni kolač probodite metalnim iglama po sredini i okrenite kako bi se hladio. Ja sam ga stavio između dva stolca.
  8. Ukrasite po želji i uživajte nakon sve ove muke. Vrijedit će, obećajemo!

 

 

Foto: Sweet&Spicy