Subotom uvijek imamo nešto više vremena da se posvetimo kuhanju, a ovog puta biramo tajlandsko jelo koje je bez razmišljanja jedno od najpopularnijih. Pad Thai oduševljava spojem slatkih, kiselih, slanih i pikantnih okusa te je idealan za sve one koji vole nešto egzotičnije arome
Osnova jela su rižini rezanci, prženi s aromatičnim sastojcima poput češnjaka, klica, mladog luka i kozica, uz dodatak bogatog umaka od tamarinda i ribljeg umaka koji rezancima daje karakterističnu slatkoću i blagu kiselost. Pad Thai se često poslužuje i s prženim kikirikijem, svježim korijandrom i kriškom limete, a zapadnjačka kuhinja uvela je i brojne modifikacije, tako da možete pokušati i sami poigrati se sastojcima.
Međutim, kako bismo ipak napravili Pad Thai provjereno dobrog okusa, u nastavku donosimo jednostavan recept koji možete isprobati već danas!
Sastojci:
- 200 g rižinih rezanaca
- 200 g očišćenih kozica
- 2 žlice ulja (sezamovog ili biljnog)
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 jaja
- 1 šalica nasjeckanog mladog luka
- 1 šalica klica
- 1/4 šalice neslanog kikirikija, grubo sjeckanog
- svježi korijandar ili kriška limete za dekoraciju
Sastojci za umak:
- 3 žlice ribljeg umaka
- 2 žlice tamarind paste
- 1 žlica sojinog umaka
- 1 žlica šećera
- sok od limete
Priprema:
- Rižine rezance stavite u zdjelu s toplom vodom i ostavite da omekšaju nekih 15 do 20 minuta. Zatim ih dobro ocijedite i stavite sa strane.
- Što se tiče pripreme umaka, u zdjelici pomiješajte riblji umak, tamarind pastu, sojin umak, šećer i sok od limete te miješajte sve dok se šećer ne otopi.
- Zagrijte ulje u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj temperaturi pa dodajte kozice i pržite dok ne postanu ružičaste i kuhane. Izvadite ih iz tave i stavite sa strane.
- U istu tavu dodajte češnjak i pržite nekoliko sekundi te ubacite jaja i miješajte dok se ne počnu peći.
- Zatim u tavu dodajte omekšane rižine rezance i umak koji ste prethodno pripremili te sve dobro promiješajte dok rezanci ne upiju umak i postanu meki.
- Vratite kozice u tavu i dodajte nasjeckani mladi luk i klice pa sve lagano promiješajte kako bi se sastojci dobro povezali.
- Prebacite Pad Thai na tanjur, posipajte sjeckani kikiriki i svježim korijandar, a po želji ukrasite i kriškom limete.
Dobar tek!
Foto: Unsplash, Pexels