Subotom uvijek imamo nešto više vremena da se posvetimo kuhanju, a ovog puta biramo tajlandsko jelo koje je bez razmišljanja jedno od najpopularnijih. Pad Thai oduševljava spojem slatkih, kiselih, slanih i pikantnih okusa te je idealan za sve one koji vole nešto egzotičnije arome

Osnova jela su rižini rezanci, prženi s aromatičnim sastojcima poput češnjaka, klica, mladog luka i kozica, uz dodatak bogatog umaka od tamarinda i ribljeg umaka koji rezancima daje karakterističnu slatkoću i blagu kiselost. Pad Thai se često poslužuje i s prženim kikirikijem, svježim korijandrom i kriškom limete, a zapadnjačka kuhinja uvela je i brojne modifikacije, tako da možete pokušati i sami poigrati se sastojcima.

Međutim, kako bismo ipak napravili Pad Thai provjereno dobrog okusa, u nastavku donosimo jednostavan recept koji možete isprobati već danas!

Sastojci:

  • 200 g rižinih rezanaca
  • 200 g očišćenih kozica
  • 2 žlice ulja (sezamovog ili biljnog)
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 jaja
  • 1 šalica nasjeckanog mladog luka
  • 1 šalica klica
  • 1/4 šalice neslanog kikirikija, grubo sjeckanog
  • svježi korijandar ili kriška limete za dekoraciju

Sastojci za umak:

  • 3 žlice ribljeg umaka
  • 2 žlice tamarind paste
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 1 žlica šećera
  • sok od limete

Priprema:

  1. Rižine rezance stavite u zdjelu s toplom vodom i ostavite da omekšaju nekih 15 do 20 minuta. Zatim ih dobro ocijedite i stavite sa strane.
  2. Što se tiče pripreme umaka, u zdjelici pomiješajte riblji umak, tamarind pastu, sojin umak, šećer i sok od limete te miješajte sve dok se šećer ne otopi.
  3. Zagrijte ulje u velikoj tavi ili woku na srednje jakoj temperaturi pa dodajte kozice i pržite dok ne postanu ružičaste i kuhane. Izvadite ih iz tave i stavite sa strane.
  4. U istu tavu dodajte češnjak i pržite nekoliko sekundi te ubacite jaja i miješajte dok se ne počnu peći.
  5. Zatim u tavu dodajte omekšane rižine rezance i umak koji ste prethodno pripremili te sve dobro promiješajte dok rezanci ne upiju umak i postanu meki.
  6. Vratite kozice u tavu i dodajte nasjeckani mladi luk i klice pa sve lagano promiješajte kako bi se sastojci dobro povezali.
  7. Prebacite Pad Thai na tanjur, posipajte sjeckani kikiriki i svježim korijandar, a po želji ukrasite i kriškom limete.

Dobar tek!

Foto: Unsplash, Pexels