Slavna slika još slavnijeg Picassa iz 1932. godine krenula je na svoje putovanje aukcijama, a ponuđena je kao jedno od najvećih djela moderne umjetnosti.

Picassov portret Marie-Thérèse Walter iz 1932. pod nazivom “Femme á la montre” (Žena sa satom) procijenjen je na više od 120 milijuna dolara. Trenutno ga je izložila aukcijska kuća Sotheby’s u Dubaiju čime je nakon 50 godina otišla na izložbu izvan SAD-a. Također, Ujedinjeni Arapski Emirati su ovime zabilježili sliku najveće vrijednosti koju je aukcijska kuća ikada donijela na Bliski istok. Prema procjenama prije same aukcijske prodaje od preko 120 milijuna dolara, “Femme à la Montre“ mogla bi postati druga najskuplja Picassova slika prodana na aukciji.

“Godine 2020. izložili smo Botticellijevu sliku koja je procijenjena na više od 80 milijuna dolara i u to je vrijeme dospjela na naslovnice kao slika najveće vrijednosti koju je aukcijska kuća ikada donijela na Bliski istok. Od tada smo izložili neke prekrasne radove poput Boettija, Kandinskog, Warhola i drugih. Pojavljivanje ovog Picassa na našim zidovima u Dubaiju sada će nadmašiti rekord koji je postavio Botticelli, a također označava prvi put da je umjetnikova slika ovog kalibra ikada izložena bilo gdje u UAE“, poručili su ovim putem iz Sotheby’s UAE.

Slika je dio kolekcije Emily Fisher Landau, cijenjene njujorške filantropkinje i kolekcionarke umjetnina, koja je preminula u ožujku 2023. u 102. godini života. Slika prikazujeMarie-Therese Walter, Picassovu mladu višegodišnju ljubavnicu, sa satom na ruci u tonovima dragulja. Kobaltno plava pozadina glavna je značajka osim njezinih blistavih očiju, kose i ruku. Kao svoju muzu, Picasso je Marie-Therese prikazao u mnoštvu stilova i scena inspiriranih prepoznatljivim stilom. Eksperimentiranje s proporcijama bio je Picassov poziv u njegovim poznim godinama, a zaobljeni cvjetovi koje on naziva prstima oslikavaju tu primitivnu ljepotu. Ogranak Sotheby’s New York će ponuditi sliku na aukciji u studenom 2023.

Foto: Getty Images