Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) već tradicionalno održava svoju popularnu ljetnu školu pisanja. Najavili su kako se i ove godine vraćaju u čaroban dvorac Stara Sušica, na jedanaestu Ljetnu školu pisanja.

“Zadnji tjedan kolovoza, od 22. do 29. kolovoza 2021. živjet ćemo u dvorcu posvećeni pisanju i književnosti. Do sada je ovu sedmodnevnu intenzivnu radionicu pisanja u izolaciji dvorca na rubu šume, završilo preko 250 polaznika i polaznica, koji su u osami Gorskog kotara i čaroliji stoljetne šume živjeli i pisali književnost, uz mentorstvo poznatih pisaca, voditelja i voditeljica radionica.” poručili su ovim povodom te predstavili program.

Uz svakodnevni, gotovo cjelodnevni rad na tekstu, i ove godine u večernjim satima razgovarat će se o pisanju, književnosti s gostujućim piscima i pjesnicima, a zajednička večernja druženja bit će posvećena zajedničkom čitanju vlastitih tekstova i već legendarnom književnom kvizu, Sušicoteka. Voditelji ovogodišnjih radionica eminentna su imena domaće književne scene; Olja Savičević Ivančević, Ivana Bodrožić, Tomica Šćavina, Enver Krivac i Davor Mandić. Više informacija o prijava potražite ovdje.

A što još znamo o dvorcu Stara Sušica?

“Za ovaj frankopanski kaštel mještani će vam najprije reći kako je svjedok velike “osmanlijske pohare” iz 1586. koja bijaše brza i strašna. Koliko su osvajači tada bili blizu, svjedoči i to da su spalili crkvicu koja je bila u neposrednoj blizini kaštela. Današnja crkva Svetoga Antuna Padovanskog, koja se nalazi na njezinu mjestu, podignuta je 1874. godine.” kažu nam iz odličnog interaktivnog projekta frankopani.eu koji piše i upoznaje nas s čak 17 povijesnih znamenitosti.

Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca (kašteli Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru) te tri sakralna kompleksa (Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje).

Kaštel što su ga u Staroj Sušici podigli Frankopani, smješten u blizini Ravne Gore na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj crnogoričnoj stoljetnoj šumi, pamti i ratne i idilične dane. Nakon uspješnoga odolijevanja Osmanlijama, zajedno s Ravnom Gorom 1785. godine proglašen je povlaštenim gradom carevine hrvatsko-ugarskoga kralja Josipa II., a pozlaćena pokaznica iz 1778. godine kao dar carice Marije Terezije i danas se čuva u župnoj crkvi Svete Terezije Avilske. Novija povijest započela je i gradnjom Karolinske ceste na početku 18. stoljeća, koja spaja kontinent i Primorje. U 19. stoljeću dvorac je bio vlasništvo grofa Lavala Nugenta, irskoga aristokrata fasciniranoga duhom i baštinom Frankopana i obnoviteljem kaštela na Trsatu. Godine 1890. godine kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger te dvorac obnovili u romantičnome duhu svoga vremena. Tada je nadogradnjom kule i tornja dvorac dobio konačni oblik i – zasjao sjajem novoga doba. U to je vrijeme, naime, u Staroj Sušici postojala staklana, a uzvodno od nje, uz potok, bila je pilana koja je i dvorac i imanje opskrbljivala električnom energijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DavorĐopar (@davor_djopar)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zoltán Móra (@klebermann)

Foto: Domagoj Blažević / frankopani.eu, Instagram