Ova novogodišnja noć će sigurno biti jedna od najneobičnijih u novijem sjećanju. Osim što smo već prekrižili slavlje zbog pandemije koja i dalje hara svijetom, prekjučerašnji potres, možda nam je izmaknuo tlo pod nogama ali nas nikad više nije prizemljio

Zato smo gotovo sigurni da će većina vas ovu noć provesti u društvu najbližih i najdražih ljudi, shvaćajući važnost zajedništva, odnosa, obitelji te cijeniti imanje doma i krova nad glavom. Dvije stvari koje smo si iznova mantrali kao postulate života i sreće, ali priznajmo si, malokad zaista i osvijestili. S obzirom na cijelu situaciju, želimo vam mirnu noć u društvu najbližih, bez potresa i pirotehničkih sredstava, a za to smo vam složili i jedan jednostavan i tradicionalan novogodišnji menu.

Francuska salata 

Sastojci

  • 500 g mrkve
  • 500 g graška
  • 500 g krastavca
  • 9 jaja
  • 500 g Thomy majoneze
  • 600 g kiselog vrhnja
  • 2 žlica senfa

Skuhajte mrkvu i jaja. Kad se skuha, mrkvu, jaja i krastavce narežite na što sitnije komade. Stavite jaja i povrće u zdjelu. Ubacite vrhnje, senf i Thomy majonezu. Ovo nije plaćeni oglas, već Thomy majoneza zaista u ovom receptu daje jedan poseban okus francuskoj salati. Posolite i zapaprite prema ukusu. 

Teleća koljenica pod pekom

Sastojci

  • teleća koljenica
  • 1,5 krumpira
  • 2 rajčice
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 crvene paprike
  • vezica peršina
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • 1 dcl bijelog vina
  • žličica senfa
  • 3 češnja češnjaka
  • sol i papar po ukusu

Priprema

Teleću koljenicu namažite senfom, posolite i popaprite, te malo prelijte uljem. Oguljeni kumpir narežite na manje komade, rajčicu i luk na ploške, papriku na dulje trake, češnjak samo ogulite, dok peršin najeckajte na sitno.

U peku stavite povrće i krumpir te na to stavite koljenicu. Još malo posolite, zapaprite, te zalijte maslinovom uljem i vinom. Dodajte pola čaše vode. Pećnicu zagrijte na maksimum, te pecite do dva i pol sata, provjeravajući nakon sat vremena svakih pola sata je li gotovo kako povrće ne bi izgorilo. Dužina pečenja ovisi o veličini koljenice. 

Slasnu vegetarijansku opciju glavnog jela za zadnju večer 2020. potražite ovdje.

Jednostavna i brza čokoladna torta

Sastojci

  • 250 gr maslaca
  • 20 dag šećera u prahu
  • 20 dag tamne čokolade
  • 10 dag mliječne čokolade
  • 5 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica

Priprema

Otopiti maslac na pari, dodajte čokoladu izlomljenu na komadiće i šećer u prahu. Sve lagano miješati pjenjačom. Kad su se sastojci spojili, maknuti posudu s vatre, i umiješati jedno po jedno jaje, i dobro sjediniti. Na kraju i umiješati dvije jušne žlice krušnih mrvica.

Chocolate cake with slices on plates and white background

Pećnicu zagijte na 180 stupnjeva, kalup za torte premažite maslacem, posuti krušnim mrvicama, višak istresti. Uliti smjesu u kalup, te staviti peći u toplu pećnicu 30 minuta. Tortu možete odmah poslužiti, odlična i hladna i topla. Možete ju poslužiti uz šlag ili sladoled.

Fotografije: Thinkstock/Getty Images