„Jesen je drugo proljeće u kojem svaki list je cvijet“ rekao je jednom Albert Camus, a mi se moramo složiti sa njim…. započela je tako još jedna čarobna priča kaštela Morosini Grimani u malom renesansnom gradiću Svetvinčenat

Spoj toplih tonova, nježne i zagasite jesenske boje pozivale su na spoj s hladnim zidinama kaštela, a praznina dvorišta čekala je da bude ispunjena. Velebna građevina kao svjedok vremena, pretrpjela je mnoge štete, postala neusporediv simbol mjesta, poprište mnogih događaja, tajnih ili ispričanih, sretnih ili nesretnih priča, riznica puna vrijednih uspomena u koju se ugurala još jedna. Sjećate se maštanja, dječjih snova, gdje okruženi svojim voljenima, držeći za ruku svoju drugu polovicu, izgovarate svoje sudbonosno „da“, na mjestu koje stvara čaroliju i gdje je sve baš kako treba biti. Dosanjali smo san mnogih djevojčica…

Sve je zapravo započelo jednim običnim posjetom kaštelu u ljetnim mjesecima nakon čega više ništa nije bilo „samo obično“. Iako je bio vrhunac ljetne vrućine, idealna kulisa za vjenčanja bila je ona u jesenskom ruhu i to u dvorištu kaštela.

Gledajući često slike vjenčanja na uvijek inspirativnom Instagramu i Pinterestu, u više se navrata na feedu pojavilo vjenčanje u kaštelima i dvorcima diljem Italije, Francuske ili Engleske. U tim se trenucima čovjek zapita kako bi bilo lijepo napraviti vjenčanje na takvom magičnom mjestu. No svi smo svjesni da često zanemarujemo činjenicu lokacija koje se nalaze oko nas, na samo nekoliko desetaka kilometara udaljenosti. Uvijek imamo vremena za posjetiti iste te sa samom tom spoznajom – isto uvijek odgađamo. 

U doba korone kada su uvjeti za održavanje vjenčanja ograničeni i svedeni na minimume te su se brojna vjenčanja odgodila za sljedeću godinu, usporen je tempo i dobilo se više vremena za ostvarivanje projekata koji su odgađani zbog nedostatka vremena, obilaske novih lokacija, posvećivanje novim suradnjama. Sve je to dovelo do toga da kaštel Morosini Grimani bude shooting lokacija.

Prvi podaci o Kaštelu Morosini Grimani datiraju još iz davnog 13.stoljeća, no ono što je zanimljivo jest njegova povijest. Kroz kaštel je tokom njegove povijesti prošao veliki broj vojnika, gostiju vlastele, putopisaca i trgovaca. U više navrata je isti bio uništen te ponovo obnavljan dok svoj sadašnji oblik kaštel dobiva tek krajem 16. stoljeća. Danas je to jedna od ponajljepših mletačkih gradnji tog vremena na području Istre. I nije teško zaljubiti se u takvo zdanje čim se kroči nogom kroz velika drvena vrata kaštela. A ovim projektom nadamo se da ćemo u budućnosti omogućiti i mnogim zaljubljenima da zajedno proslave i kroče u svoj novi zajednički život.

Svakodnevno se vozeći cestama prekrasne nam Istre, teško je ne primjetiti živopisne boje koje nas okružuju u ovim jesenskim mjesecima. Iako mladenci za svoja vjenčanja rađe biraju proljetne ili ljetne dane, htjeli smo pokazati koliko čarolije može pružiti jesensko vjenčanje. Naš je zadatak bio iskoristiti prirodu te idilični jesenski ugođaj preseliti unutar zidina kaštela uz tople nijanse crvene, zelene, žute i narandžaste boje. Vizija scena je bila u potpunosti jasna – htjelo se smo staviti naglasak na prostranost dvorišta, dati važnost kulama kao čuvarima kaštela, lokaciju za ceremoniju dovesti na drugi nivo – doslovno.

Za scenu ceremonije odabrana je lokacija kuta ophoda kaštela, uveličana kulom koja se svojom veličinom ponosno diči i time stvara savršenu kulisu ceremonije. Prozračna tkanina koja upotpunjuje prostor podnožja kule te dvije viseće disproporcionalne jesenske girlande bile su dekoracija za naizgled skromnu ceremoniju. 

Iako je u Hrvatskoj svima poznata Sinjska alka, u Istri je mnogo poznatija Trka na Prstenac u Barbanu. No mali broj stanovnika Istre zna da je i Svetvinčenat ugošćavao viteške igre poput alke. To nas je inspiriralo za raskošne viseće aranžmane na obručima kao simbol povijesti koju zidine još uvijek pamte.

U dekoraciju dva duga stola i stola za mladence ukomponirani su elementi vaza i posuda od terakote, stari svjećnjaci različitih dimenzija i visina, zlatni elementi koji daju toplinu i prate paletu boja cvijeća korištenog u dekoracijama. Naglasak je stavljen na veliki broj svijeća raznih oblika, veličina i boja – kako na stolovima, tako i na nekoliko punktova unutar dvorišta kaštela. Sama njihova uloga stvaranja ugodne atmosfere priredila je savršen ambijent za uživanje u igri sjena.

Bilo da se radi o romantičnom vjenčanju, elegantnom i glamuroznom, vintage, boho ili industrijskom stilu vjenčanja, Kaštel Morosini Grimani savršena je lokacija koja svojom pozicijom i strukturom pruža brojne mogućnosti za održavanje jednog od najbitnijih dana u životu. Nadamo se da će buduće mladence ove slike navesti na odabir upravo te lokacije za njihovo buduće vjenčanje. 

Photo: @flickfactory
MUA: @helenasoljan
Modeli: @enrika_veznaver @geencko
Organizacija i koncept: @leporweddingrs 
Torta: @sweet.cakes.by.concettino

 

Promo