Goran Boneta jedan je od onih ljudi koji potvrđuju koliko daleko može otići jedan običan hobi i koliko možeš postati dobar u nečemu, ako to radiš iz ljubavi. U njegovom slučaju to je proizvodnja piva, a na sreću svih koji u pivu znaju uživati, on se odlučio baviti time onako kako on misli da je najbolje. 

Rodom iz Rijeke, ovaj magistar edukacije filozofije i informatike, trenutno predaje informatiku u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci. Još od srednje škole svira gitaru, pjeva, organizira koncerte, vozio je BMX i skate, a amaterski se bavi i analognom fotografijom. Osim toga, aktivan je član Vespa kluba Rijeka, a osim proizvodnje piva, bavi se i organizacijom pivskih kvizova, sudio je na hrvatskom pivskom natjecanju, a održao je i radionice kućnog pivarstva u suradnji s riječkom Brewtigom.

Njegov najnoviji pivski projekt je proizvodnja posebne linije craft piva, koja je ekskluzivna i po pitanju ograničene količine i po činjenici da je za proizvodnju koristio vrhunsku Hug&Punch kavu i tinkturu Carolina Reaper čili papričice. Specifičan pristup tome što radi, postignuća koja je dobio u relativno kratko vrijeme i činjenica da je sve to postigao istraživanjem i učenjem, stvarno izaziva poštovanje i zanimanje, nakon što sam probala ovu odličnu kombinaciju u pivu odlučila sam ga pitati nekoliko pitanja.

Kada je počela tvoja ljubav prema pivu i kada si ga počeo proizvoditi? 

Otkako sam kao tinejdžer probao pivo, ono je ostalo moje omiljeno alkoholno piće. S vremenom se, naravno, dogodilo zasićenje, no onda je Hrvatsku zahvatio craft beer pokret pa je situacija spašena. Kada smo Anita (moja zaručnica) i ja krenuli s prvim spojevima, naručili bismo neko dobro pivo, te time opuštali situaciju. Pivo volim oduvijek, ali s Anitom te craft beer revolucijom ono je postalo neiscrpna tema. Budući da u Rijeci tada i nije bio velik broj pivokusaca, zahvaljujući Twitteru vrlo brzo sam putem oznake #pivskasrijeda upoznao istomišljenike diljem zemlje, ali i regije.

U svibnju 2016. godine, u loncu za paštu, Anita i ja smo skuhali svoje prvo pivo. Bila je to šarža od niti četiri litre, a prve bočice nosili smo u Zagreb na okupljanje ljubitelja piva s Twittera #BeerUpZg pod organizacijom pivovare Nova Runda.

Suvlasnik te pivovare, Miroslav Šuvak, započeo je #pivskasrijeda oznaku, gdje bi sudionici kupili pivo koje se tu srijedu kušalo, a Miro bi pojašnjavao kako ga kušati te što očekivati od njega. Miro je itekako utjecao na nas te je sigurno jedan od glavnih faktora zašto danas kuhamo svoje pivo. Naša “pivovara” dobila je ime prema našem mačku Berkeleyu, a u međuvremenu je mačak dobio i društvo, Mucicu.

Kakva piva proizvodiš? 

Prednost kućnog pivarstva je što je svako pivo eksperiment. Gotovo nikada nismo ponovili potpuno isti recept te smo do sada skuhali tridesetak različitih pivskih stilova. Pretežito su to piva gornjeg vrenja (ale), a u posljednje vrijeme smo skuhali i poneki lager. Najčešće smo se vraćali american red aleu, oatmeal stoutu, saisonu te russian imperial stoutu. U 2020. godini pivo smo kuhali sedamnaest puta, od toga čak dvanaest stilski različitih piva.

Budući da cura i ja živimo u stanu, na drugom katu, bez balkona, pivovaru glume kupaonica i špajza. Iz tih razloga je naša šarža poprilično mala. U jednoj turi kuhamo dvadesetak litara piva, a mjesečno prosječno kuhamo jedan i pol put. Pivo ne prodajemo već sve podijelimo pivokuscima, prijateljima za poklon ili pošaljemo na natjecanja.

Već sada, s ovako malom proizvodnjom osvajaš mnoge nagrade, što ti to znači?

Do sada smo osvojili sedam medalja na međunarodnim natjecanjima u kućnom pivarstvu. Redom to su bila bronca na slovenskom natjecanju 2017. za tamno pivo s kokosom (cocoa coconut oatmeal stout), bronca za jako pšenično pivo 2018. u Bugarskoj (weizenbock), srebro za belgijsko pivo (saison) iste godine u Sloveniji, drugu nagradu 2019. u Slovačkoj za tamno pivo (american porter) gdje je Anita osvojila prvu nagradu za dizajn etikete, zlato za tamni jaki lager (bock) iste godine u Hrvatskoj na UPS festivalu, zlato za tamno belgijsko pivo (saison) u Sloveniji iste godine te srebro 2020. na Hrvatskom homebrew prvenstvu za svijetlo belgijsko pivo (saison). Osvajanje tih medalja te popratnih nagrada nam je uvijek bilo dodatni vjetar u leđa i motivacija za daljnje bavljenje ovim prekrasnim hobijem. Posebno nam je drago zbog srebra na hrvatskom natjecanju gdje je konkurencija poprilično žestoka.

Reci mi o nešto više o pivu s čilijem i kavom. Kako si došao na ovu ideju? Zašto baš Hug&Punch? 

U dogovoru s poznanicima i ljubiteljima piva iz riječkog dizajnerskog dvojca Yan Kamov, odlučio sam napraviti jako i beskompromisno pivo s dodatkom čilija i kave, dok su oni predložili izraditi etiketu. Tinkturu Carolina Reaper čili papričice sam nabavio od prijatelja kućnog pivara (još i uzgajivača ljutih papričica i vinara) Olega Frgačića, a za vrhunsku kavu sam se obratio Domagoju iz Hug&Puncha čija se strast za kavom podudara s mojom strašću za pivom te smo vrlo brzo našli zajednički jezik. Dodavanjem kave sam htio postići još naglašenije pržene, čokoladne te općenito note kave u aromi i okusu piva. Budući da pivo ima skoro 11% alkohola, trenutno je na odležavanju. Imamo svega tridesetak bočica tako da će to biti ekskluzivno pivo u svakom pogledu.

I za kraj nam reci svoje planove? Misliš li se ozbiljno početi baviti pivom i napustiti svoj posao?

Ove godine sam dobio čak dvije nagrade za poučavanje i stvarno volim svoj posao, tako da neću samo tako napustiti školu. U planu je jednom otvoriti svoju pivovaru, ali ne pod svaku cijenu. Zasad itekako guštam u ovom hobiju, upoznajem nove ljude i nove recepture, a hoće li me to dovesti do vlastite pivovare jednog dana, vjerojatno hoće, no do tada nastavljam s „go with the flow“ načinom života.

Njegov rad možete pratiti ovdje.

Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče.