U subotu, 17.4., Centar za kulturu Novi Zagreb na jedan dan otvorit će privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, a isti dan navečer u Galeriji će biti izložba uz performans

Muzej je, u kolektivnoj svijesti naroda, prostor u kojem se čuvaju, proučavaju i izlažu zbirke starina i umjetnina kao i brojni drugi predmeti. Muzeji su svjedoci vremena koji izloženim primjercima daju notu svečanosti i važnosti. Tim se geslom posebno vodi Muzej odbačenih predmeta, interdisciplinarni projekt velikogoričkog obrta Plartorma i udruge Trećeprostor iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija.

 Izložak Muzeja odbačenih predmeta

Tako je primjerice opis eksponata rogova sa slike sljedeći “Ovaj predmet je dva put odbačen. Prvo ga je odbacio jelen koji je izbacio te rogove, a sada ga odbacujem ja. Žao mi je da ovo negdje stoji i da ih nitko ne vidi. Imala sam svakakve rogove koje volim oblačiti u čipku i šljokice, a najviše su se zgražali lovci. Pročitala sam da je skupljanje rogova lov bez puške. Voljela bih da se ovime netko oduševi, jer ljudi se ili zgražaju ili oduševljavaju. Željela bih da nekome posluži za ukras i dekoraciju.”

Na ovaj način se kroz kulturne sadržaje jača svijest građana/publike o održivom razvoju i zero waste konceptu. Riječ je o virtualnom muzeju onih predmeta koje su za pojedince izgubile vrijednost zbog čega su pretvorene u smeće, a mi im, kroz umjetnost i izvedbu, pokušavamo dati novu vrijednost.

Pozivaju se građani da u vremenu od 10 do 16 sati u ured donesu predmete koje su odlučili baciti (jedna osoba- jedan predmet- jedna priča) nakon čega će ih autorice projekta fotografirati i zaprimiti. U 19 sati bit će otvorenje izložbe prikupljenih predmeta i popratni umjetnički performans i diskusija, a publici su izloženi primjerci ponuđeni na udomljavanje.

Foto: Muzej odbačenih predmeta FB