U danima kada je neizvjesnost najveći neprijatelj možda nije lako vidjeti svijetlo na kraju tunela, no to je upravo ono što trebamo.

Dani prolaze tako da je većini uopće teško nositi se sam sa sobom. Raspoloženja se mijenjaju iz minute u minutu, trzamo na svaki zabrinjavajući zvuk, a jedina utjeha su društvene mreže i vijesti. Što učiniti kada se osjećate ‘overwhelmed’?

Za početak dišite. Znamo da vam je možda dosta tog savjeta, ali uistinu pomaže. Napravite nekoliko dubokih udana na usta i izdaha na van kako bi prebacili pažnju na dah i smirili um.

Zatim se podsjetite da su u našoj glavi situacije najčešće puno gore nego što se čine. Da, situacija nije idealna, ali – ako imate krov nad glavom, dovoljno hrane u hladnjaku, nekoga za nazvati i toplu odjeću na sebi i više ste nego sretni. Uz to, imajte vjere u ljude, to je možda najteže. Ali vjerujte da postoj krizni stožer, da postoje bolničari i doktori, postoji plan i program za brigu oko svih nas i ljudi koji se brinu o nama.

Probajte, ali stvarno probajte odmaknuti bar na par sati dnevno pažnju od aktulanih događanja. Priuštite se bar jedan film, jednu epizodu serije. Znamo da je teško usredotočiti se, ali takav odmor za mozak i uznemiravajuće misli će vam uvijek dobro doći. Nekad ćete uspjeti uživati u filmu, ponekad možda i zadrijemati, a nekad nećete, no nema veze.

Znajte da se uvijek možete obratiti nekome za pomoć, nazvati blisku osobu ili besplatni telefon. Nemojte se bojati okrenuti brojeve koji su vam na raspolaganju i olakšati dušu. Ostati u vlastitoj glavi je najteže.

Foto: Unsplash