Jedna stvar je sigurna – otkad je svijet zakoračio u eru globalne epidemije, industrija dostave hrane na kućnu adresu je eksplodirala od posla.

Barem je nekome procvao biznis, kada su se već mnoge druge industrije, poput evenata, glazbe, festivala, ugostitelja i druženja, našle pred bankrotom. No, s činjenicom kako se hrana danas često naručuje za doma, dolazi i porazna brojka porasta otpadne ambalaže. I zamislite tu situaciju u cijelom svijetu. O tome je intenzivno razmišljalo pet prijatelja iz Švicarske; Lukas, Basil, Silvio, Sarah i Mike, a svi oni dijele jednu strast, onu prema hranu.

“Nismo se uvijek osjećali dobro kada smo svoja omiljena jela naručivali ravno u dnevnu sobu. Ogromne planine smeća nakon svake narudžbe, neprestano nejestiva hrana i nepravedno postupanje prema dostavljačima natjerali su nas na razmišljanje. Svoju frustraciju vidjeli smo kao poticaj da zasučemo rukave i poduzmemo nešto u vezi sa situacijom. Odlučili smo dostavu hrane učiniti boljom, zdravijom i manje štetnom za okoliš” kažu o svojoj poslovnoj ideji osnivači mlade startup tvrtke Dabbavelo, svi redom u svojim dvadesetima. Osnovali su je početkom 2020. i do danas su na području Zuricha postigli ogroman uspjeh.

Inspiraciju za sustav pakiranja pronašli su u tvrtki Dabbawalas iz Indije. Poznati dostavljači hrane iz Mumbaija svakodnevno dostavljaju tisuće obroka u spremnicima za višekratnu upotrebu, tako da ne proizvode smeće. Na temelju ove ideje mladi Švicarci su razvili vlastiti sustav skladišta ambalaže. Potom su istražili najbolju ponudu u restoranima diljem Zuricha te uspostavili poslovnu suradnju s odabranim partnerima. Proces je jednostavan – naručite hranu koju želite, Dabbavelo vam ju dostavi u povratnoj ambalaži pri čemu platite dodatni depozit koji vam bude vraćen prilikom povrata ambalaže kod iduće narudžbe ili mogućnosti da ju ostavite u jednom od gradskih ureda tvrtke.

Ideja za smanjenjem otada došla je od tvrtke Ultrakurier koja se bavi dostavom na biciklima. Upravo su ti biciklisti bili najčešćim svjedokom gomila smeća na ulicama, a jedini korak prema naprijed bio je borba dobrim rješenjima protiv toga. S tom se tvrtkom povezao i Dabbavelo te hrana sada stiže na biciklima u povratnoj ambalaži. Moramo priznati kako nas je ovo oduševilo. Bravo Švicarci!

Foto: www.dabbavelo.ch