Prostirući se na dva kontinenta i dužine oko 1.500 kilometara, pješačka staza koja prolazi dijelom pod imenom Transkavkaz pješačka staza uskoro bi mogla brojne planinare odvesti u srce nekih od kulturno i ekološki najraznolikijih regija na svijetu.

Ushguli je jedno od najviših europskih naselja, a da biste ga vidjeli morate se kretati na 2000 m nadmorske visine i vijugati između zaleđenih vrhova i stjenovitih klisura. Za mnoge planinare i avanturiste, ovo putovanje je san snova. Upravo s ovom idejom su isplanirana četverodnevna putovanja za planinare koji vole dugačke pješačke staze i otkrivanje prekrasnih vidika južnih padina Kavkaza. O tim pješačkim stazama te čim većem otkivanju prirodnih ljepota regije Kavkaz brine neprofitna organizacija Transcaucasian Trail Association (TCTA), u prijevodu Transkavkaska staza, koja postoji od 2015. godine te aktivno radi na razvoju i održavanju pješačkih staza.

Meagan Neal, jedna od izvršnih direktorica neprofitnog udruženja (TCTA), koje koordinira razvoj staze, rekla je kako želi da planinare oduzme osjećaj “bogatstva Kavkaza – kulturno, zemljopisno, lingvistički. Putovanje laganim korakom doista će naglasiti prijelaze između ovih područja i raznolikost u cijeloj regiji, dok će istovremeno pokazati mnoštvo zajedničkih obilježja koja postoje u na ovom Euroazijskom kontinentu.”

Od 2015. TCTA je organizirao obilježavanje i infrastrukturu za povezivanje već otvorenih dijelova rute – uključujući bivše sovjetske staze i staze Jeepa utabane od strane lokalnog stanovništva. Do šest mjeseci u godini velik dio TCT-a pokriven je snijegom, zbog čega se volonteri pozivaju da pomognu proširiti rutu svakog ljeta. Prošle je godine Covid pandemija zaustavila razvoj staze, a geopolitički sukob između Armenije i Azerbejdžana preusmjerio je dijelove rute. U konačnici, ako projekt bude uspješan i proveden do kraja kroz neko vrijeme, stvorit će planinarsko-pješačku stazu za koju će posjetiteljima trebati tri mjeseca da se pješice završi.

Foto: PR