Izložba “Starter 4” najboljih nagrađenih studenata s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku otvara se u samoborskom Centru za mlade Bunker. Iako zbog epidemioloških mjera, neće biti službenog otvorenja, svi posjetitelji moći će ju pogledati od 5. do 31. prosinca 2020.

Izložba predstavlja radove nagrađenih studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u protekle dvije akademske godine. Za akademsku godinu 2017./2018. nagrađeni su Luka Brico, Maja Biondić, i Martina Kovačević dok su za akademsku 2018./2019. godinu nagrađeni Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić.

Na kraju svake akademske godine žiri sastavljen od profesora Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku dodjeljuje nagrade za izvrsnost u radu tijekom akademske godine. Radovi kojima se mladi umjetnici predstavljaju rezultat su cijelogodišnjeg rada a naglasak se daje na raznorodnosti medija što je ujedno i cilj istraživačkog rada studenata. Na izložbi prezentiraju se studentski radovi sva četiri kolegija: slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimediju.

Izložba će ujedno biti i prvi doticaj mladih umjetnika s relevantnim galerijskim prostorom kao svojevrsni uvod u STARTERsku poziciju, dajući naglasak na činjenicu da je ovo samo „vjetar u leđa“ koji će možda biti dovoljan kako bi potreba za radom iz dana u dan bila izraženija. Afirmirajući mlade umjetnike osvještava se potreba za promidžbom novih nada vizualne umjetnosti i izvan grada Osijeka. Ujedno, izložba je svojevrsni uvod u novu akademsku godinu te samim time jedna vrsta poticaja za buduće, ali i trenutne studente.

U širokom rasponu od crteža, slika, grafika i kiparskih ostvarenja pa do fotografija, videa i novih medija, studenti demonstriraju vještinu, talent i kreativnost. Izmještanje radova iz Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje su prvobitno nastali, prilika je otvaranja dijaloga o funkciji, značaju i vidljivosti koju bi Akademija trebala imati, kada je riječ o (re)generiranju urbane kulture Osijeka.

Foto: promo