Nakon prošlogodišnje neobične dodjele Oscara koju su obilježili socijalna distanca i promjena lokacije, zlatni kipić vratio se u Dolby Theatre. Ove godine nije nedostajalo zvjezdanih imena, visoke mode, ali ni neočekivanih dramatičnih trenutaka

Ususret 94. dodjeli Oscara s poznavateljem svijeta filma i mode Nenadom Korkutom razgovarali smo o povijesti ove nagrade, ali i o ovogodišnjem naslovima. Mnoga su se njegova predviđanja potvrdila, kako za dobitnike nagrada, tako i za modne odabire. Ipak, neke stvari ne mogu se predvidjeti. Krenimo redom. Spektakularnim nastupom na otvorenom ceremoniju je otvorila Beyonce, nakon čega je uslijedio monolog triju voditeljica dodjele, komičarki Amy Schumer, Regine Hall i Wande Sykes.

Voditeljice 94. dodjele Oscara Amy Schumer, Wanda Sykes i Regina Hall

On je bio poprilično blag, kao što je bilo i najavljeno. Poslije nekoliko godina pandemije i boravka u zatvorenom, odlučeno je da se okupljanje holivudske elite na Oscarima neće iskoristiti za (pre)grube komentare i neumjesne šale. Ipak, jedna je šala dovela do sukoba. Slavni komičar Chris Rock pojavio se u ulozi prezentera i tada svojim komentarom o Jadi Pinkett-Smith razljutio Willa Smitha koji je neočekivano ustao i udario Chrisa Rocka. Ceremonija se nastavila, iako u osjetno drugačijem tonu. Smith je nešto kasnije i osvojio svoj prvi zlatni kipić, uslijed čega je održao poprilično emotivan govor u kojem je objasnio svoju reakciju kao zaštitničku i ponudio ispriku Akademiji.

Chris Rock i Will Smith sukobili su se na pozornici tijekom 94. dodjele Oscara
Will Smith je primio nagradu za najboljeg glavnog glumca i pritom održao emotivan govor

Očekivana lista dobitnika

Od tri voditeljice, najviše se istaknula Amy Schumer, koja, između ostalog, nije propustila prokomentirati poziciju žena u filmskoj industriji ili spomenuti problematičnu situaciju povezanu uz Zlatne Globuse. Oscari su dali svoj komentar i na trenutno stanje u svijetu, iako možda ne u očekivanoj mjeri. Tijekom ceremonije je održan trenutak tišine za stradale u ratu te upućen poziv za pružanje pomoći Ukrajini, a svoj stav o ratu uz pomoć plavih trakica podrške pokazali su i brojni gosti.

Jamie Lee Curtis

Mnoge promjene koje se događaju u društvu, pa tako i u Akademiji, dovele su do brojnih prvih nagrada ove godine. Po prvi je puta Oscara tako osvojio gluhonijemi glumac. Riječ je naravno o Troyu Kotsuru, koji je za svoju ulogu u filmu CODA tijekom cijele sezone nagrada dominirao u svojoj kategoriji sporednog glumca. Nadalje, Ariana DeBose na dva je načina postala prva. Za početak, dobila je Oscara za ulogu koja je već nagrađena istom nagradom. Naime, za istu ulogu u starijoj filmskoj verziji Priče sa zapadne strane Rita Moreno odnijela je svoj zlatni kipić. DeBose je također postala prva tamnoputa i otvoreno queer glumica nagrađena prestižnim kipićem. Još jedna ovogodišnja novost je ta da je Akademija, kako bi se približila gledateljima i ponovno ih zainteresirala za ovu nagradu, ove godine pružila priliku i publici da glasa za najbolji film. Kada općenito pričamo o ovogodišnjim dobitnicima, osim glavne kategorije u kojoj je pobjedu poprilično neočekivano odnio film CODA, nagrade su dodijeljene uglavnom prema predviđanjima. Evo cjelovite liste dobitnika!

Jane Campion je osvojila Oscara za najbolju redateljicu

NAJBOLJI FILM

CODA

NAJBOLJI REDATELJ/ICA

Jane Campion

NAJBOLJA GLAVNA GLUMICA

Jessica Chastain

NAJBOLJI GLAVNI GLUMAC

Will Smith

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA

Ariana DeBose

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC

Troy Kotsur

NAJBOLJI STRANI FILM

Drive My Car

NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ

Belfast

NAJBOLJI SCENARIJ PREMA PREDLOŠKU

CODA

NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM

Summer of Soul

NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA

Cruella

NAJBOLJA ŠMINKA I FRIZURA

The Eyes of Tammy Faye

NAJBOLJA SCENOGRAFIJA

Dina

NAJBOLJI ZVUK

Dina

NAJBOLJA FOTOGRAFIJA

Dina

NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI

Dina

NAJBOLJA GLAZBA

Dina

NAJBOLJA PJESMA

Billie Eillish – No Time To Die

NAJBOLJA MONTAŽA

Dina

NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI CRTANI FILM

Encanto

Postava filma CODA koji je nagrađen za najbolji film
Povratak glamura

Najvažniji filmski red carpet ponovno je donio veći broj zvijezda i svečanih toaleta za pamćenje. Možda najveći trend na crvenom tepihu bila je – crvena. Kirsten Dunst, Ariana DeBose, Jennifer Garner i Tracee Ellis Ross samo su neke od poznatih dama koje su odabrale ovu boju. Osim crvene, bilo je tu svega – kratkih hlačica, svjetlucavih momenata i zanimljivih muških odabira outfita (čitaj: Chalamet i Kodi Smit-McPhee). Vama prepuštamo da odlučite tko ove godine pripada u grupu najbolje odjevenih, a tko u onu drugu skupinu. Ovo su neki od najzanimljivijih lookova!

Nicole Kidman
Will Smith i Jada Pinkett Smith
Kirsten Dunst
Jessica Chastain
Andrew Garfield
Ariana DeBose
Penélope Cruz
Alana Haim
Maggie Gyllenhaal
Timothée Chalamet
Zoë Kravitz
Kristen Stewart
Vanessa Hudgens
Rami Malek
Olivia Colman
Tracee Ellis Ross
Kodi Smit-McPhee
Zendaya
Ashton Kutcher i Mila Kunis
Lily James
Lupita Nyong’o

 

Foto: Mike Coppola/ Momodu Mansaray/ David Livingston/ Neilson Barnard/ Getty Images