Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Porezna uprava zapošljava specijalce koji se ne bi trebali bojati upotrebe “smrtonosne sile”

Criminal Investigation, ogranak Porezne uprave za provođenje zakona, traži agente diljem Sjedinjenih Američkih Država koji mogu kombinirati “računovodstvene vještine s vještinama provođenja zakona za istraživanje financijskih zločina”, stoji u oglasu za posao na njihovoj web stranici.

“Specijalni agenti su službenici za provođenje zakona pod prisegom koji su obučeni da prate novac”, piše Insider. Ovi agenti istražuju financijske zločine, pranje novca, krađu identiteta povezanu s porezom i pokušaje financiranja terorizma. Oni su jedini zaposlenici porezne uprave kojima je dopušteno nositi i koristiti vatreno oružje.

Od njih se zahtijeva da rade najmanje 50 sati tjedno, uvijek moraju biti dostupni, čak i tijekom odmora i vikenda, a ovi agenti će morati biti i u formi kako bi mogli “učinkovito odgovoriti na situacije opasne po život”.

Provodit će uhićenja, naloge za pretrese i “druge opasne zadatke”. Ali što je najvažnije, mora im se zakonski dopustiti nošenje oružja. Agenti moraju biti spremni zaštititi sebe ili druge “od fizičkih napada u bilo kojem trenutku i bez upozorenja i koristiti vatreno oružje u situacijama opasnim po život” i ne bi se trebali bojati “upotrijebiti silu do i uključujući upotrebu smrtonosne sile”.

Prema objavi na web stranici za vladine poslove, porezna uprava traži agente u svih 50 država. U objavi je navedeno 360 slobodnih radnih mjesta. Plaće ovih agenata bit će između 52 tisuće i 94 tisuća dolara godišnje.

Problemi s nasiljem u Srbiji

Sve ono što smo čitali o Americi i problemima s oružjem, čini se da je došlo i na ovu stranu svijetu. U srijedu je petnaestogodišnji učenik jedne beogradske školu ubio osmero djece i zaštitara te ranio još šestero djece i nastavnicu. 

Ova vijest proširila se regijom i izazvala tugu i ukazala na problem koji postoji u društvu. No, nažalost, nije samo stalo na toj nesreći. U četvrtak navečer dogodila se, još jedna, vrlo slična situacija.

Dvadesetojednogodišnjak je ubio osmero ljudi te ranio još desetero, nakon čega se dao u bijeg. Iako je policija za njim tragala cijelu noć, naposljetku ga je uhvatila u jutarnjim satima.

Kum umjetne inteligencije upozorava na opasnosti te tehnologije

Računalni znanstvenik, Geoffrey Hinton kojeg često nazivaju kumom umjetne inteligencije dao je otkaz na poslu u Googleu kako bi progovorio o opasnostima te tehnologije, izvijestili su američki mediji u ponedjeljak.

Hinton, koji je stvorio temeljnu tehnologiju za sustave umjetne inteligencije, rekao je za The New York Times da napredak postignut na tom polju znači “duboke rizike za društvo i čovječanstvo”.

Rekao je da natjecanje između tehnoloških divova tjera tvrtke da proizvode nove AI tehnologije opasnim brzinama dovodi i do širenja dezinformacija. Iako se umjetna inteligencija koristi za podršku ljudskim radnicima, brzo širenje chatbota poput ChatGPT-a moglo bi ugroziti radna mjesta.

 

Pisci prosvjeduju zbog umjetne inteligencije

Ispred sjedišta Netflixa u New Yorku u srijedu su stotine članova Američkog udruženja pisaca (WGA) marširale za bolji ugovor.  Transparenti su prikazivali slogane kao što su “Pisci generiraju sve to”, “Ne dopustite ChatGPT-u da napiše ‘Yellowstone'”, “Rekao sam ChatGPT-u da napravi znak i bilo je sranje” i “Nemojte uberirati pisanje”.

Ovi transparenti upućivani su na kategoriju “AI” bez presedana u prijedlogu ceha u kojem su tražili da se regulira korištenje AI na sindikalnim projektima, ali su naišli na odbijanje.

Scenaristi traže plaću za epizode na streaming platformama, kako njihov rad ne bi bio obezvrijeđen zbog upotrebe AI programa za generiranje teksta za pisanje dijaloga.

Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja brojne velike streaming tvrtke kao što su Netflix, Amazon, Apple i Disney, rekao je udruženju da će umjesto zabrane korištenja umjetne inteligencije kao izvornog materijala biti otvoreni na godišnje sastanke na kojima se raspravlja o “napretku tehnologije”. Ovaj odgovor odmah je uključio zvona za uzbunu piscima u cehu, koji su shvatili da su rukovoditelji više nego voljni pokušati zamijeniti pisce umjetnom inteligencijom.

Ljenivci iz Kostarike sadrže bakterije koje proizvode antibiotike

Krzno kostarikanskog ljenjivca možda sadrži bakterije koje proizvode antibiotike za koje znanstvenici vjeruju da bi mogle riješiti rastući problem „superbakterija”, otpornih na sve manji arsenal lijekova kojim raspolažu ljudi.

Krzno ljenjivca, pokazalo je istraživanje, dom je raznolikim zajednicama kukaca, algi, gljivica i bakterija, među ostalim mikrobima, od kojih neki nose rizik od bolesti.

Ipak, tvrde stručnjaci, karakteristično spori sisavci su iznenađujuće otporni na zaraze.

„Ako pogledate krzno ljenjivca, vidite kretanje: vidite moljce, vidite različite tipove insekata, veoma ekstenzivno stanište”, rekao je Max Chavarria, istraživač na Sveučilištu Kostarika. Dodao je i da kada postoji suživot različitih vrsti organizama, također moraju postojati sustavi koji će ih kontrolirati.

Chavarria i njegov tim su uzimali uzorke krzna dvoprstih i troprstih kostarikanskih ljenjivaca ne bi li pronašli taj sustav kontrole.

Otkrili su moguće prisustvo bakterije koja proizvodi antibiotike i koja „omogućuje kontrolu širenja potencijalno patogenih bakterija ili sprečava rast drugih virusa”, prema studiji objavljenoj u časopisu Environmental Microbiology.

Španjolska pogođena velikom krizom

Caudevilla, na kojoj se uzgaja kukuruz u Gimenellsu u Kataloniji, teško je pogođena velikom sušom koja je pogodila ovaj dio sjeveroistočne Španjolske.

Nedostatak vode počinje se osjećati kao egzistencijalna kriza za poljoprivrednike koji su zabrinuti za budućnost svoje profesije. Postaje sve teže spojiti kraj s krajem jer usjevi propadaju zbog nedostatka vode – ili se uopće ne mogu saditi.

Suše su životna činjenica u ovom kutku Španjolske. “One su tipične za mediteransku klimu Katalonije”, rekao je Albert Ruhi, slatkovodni ekolog na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley, koji je porijeklom iz Katalonije.

Ali značajan nedostatak kiše i snijega učinili su ovaj kraj mnogo, mnogo sušnijim, rekao je za CNN: “Ovo je najgore razdoblje koje smo imali u posljednjih 100 godina.

Španjolska je u dugotrajnoj suši od kraja 2022. godine. U ožujku je zemlja primila samo 36 posto prosječne mjesečne količine oborina, što ga čini drugim najsušnijim ožujkom ovog stoljeća. Trend se nastavio u travnju, koji bi mogao biti najsušniji u povijesti, rekao je Torrijo za CNN.

Apple bilježi drugi uzastopni kvartalni pad prihoda

Apple je u četvrtak izvijestio da su njegovi prihodi pali tri posto na 94,8 milijardi dolara u prva tri mjeseca ove godine, jer potrošači smanjuju potrošnju na pametne telefone i računala zbog prijeteće recesije.

Prihodi tvrtke bili su nešto bolji od onoga što je Wall Street očekivao, ali su ipak predstavljali drugi uzastopni kvartalni pad prihoda za proizvođača iPhonea. Appleov neto prihod također je pao za više od tri posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine na gotovo 24,2 milijarde dolara.

Apple je pokušao smiriti ulagače najavom do 90 milijardi dolara otkupa dionica. Dionice Applea  porasle su nešto više od jedan posto u trgovanju nakon radnog vremena u četvrtak nakon objave rezultata.

Unatoč kontinuiranom padu prihoda, bilo je svijetlih točaka u izvješću. Izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da je Apple postigao “rekord tromjesečja u ožujku za prodaju iPhonea usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju” i da je instalirana baza aktivnih uređaja dosegla najvišu razinu svih vremena.

 

Turska poklanja štene Meksiku nakon što je pas spasilac umro tijekom potresa

Meksička vojska pozdravila je u srijedu novog psića tragača, poklonjenog iz Turske nakon smrti meksičkog psa spasioca koji je pomogao pronaći preživjele u snažnom potresu u veljači blizu sirijske granice.

Tromjesečni njemački ovčar pridružit će se slavnoj meksičkoj jedinici za pse, specijaliziranoj za pomoć u lociranju preživjelih u zemlji sklonoj potresima i drugim prirodnim katastrofama.

Ovčar sa čupavim ušima i ogromnim šapama nazvan je “Arkadas” – što na turskom znači “prijatelj”. Arkadasa će trenirati isti trener koji se brinuo za Protea, spasilačkog psa koji je poginuo u misiji u Turskoj, rekla je vojska.

Meksiko je poslao spasilačke pse u Tursku nakon što je potres magnitude 7,8 po Richteru pogodio ogromno područje u blizini južne granice sa Sirijom, prouzročivši najmanje 54 tisuće smrtnih slučajeva u obje zemlje. Meksiko je odao počast Proteu, također njemačkom ovčaru, na vojnom pogrebu ranije ove godine.

 

Fotografije: Profimedia, Unsplash