Svjetski priznati umjetnik Olafur Eliasson svečano je otvorio svoju najnoviju javnu umjetničku instalaciju u Dohi, u Kataru.

Instalacija pod nazivom “Shadows Travelling on the Sea of the Day” nalazi se usred pustinje te se do nje može doći putem kroz surovi pustinjski krajolik sjeverno od Dohe, pored utvrde Zubarah i sela Ain Mohammed. Instalacija je vidljiva izdaleka, ali najbolje se doživi kada joj se priđe pješice.

Olafur Eliasson – Shadows Travelling on the Sea of the Day

Ogromne, pješčane plohe prošarane tragovima životinja, pustinjskih biljaka i kamenih formacija šire se oko instalacije kilometrima, potičući gledatelje da dođu u kontakt sa sobom i svojom okolinom. Kada pogledate prema gore, stropovi opremljeni velikim ogledalima odražavaju pješčano tlo ispod. Umjetnik želi da gledatelji shvate da kada pogledaju prema gore, zapravo gledaju natrag dolje. To je simbolički poziv putnicima i promatračima da razmisle o svojoj povezanosti sa zemljom.

Prema Olafuru Eliassonu, ovo umjetničko djelo se također može promatrati kao kanal za dijalog i slušanje. Izrazio je nadu da kreativna suradnja kao što je ova može pružiti, omogućiti “produktivna sredstva za naše susrete među zajednicama i kulturama, sada i dugoročno”. Cilj ovog umjetničkog djela je i senzibilizirati posjetitelje za ljepotu i složenost okolnog okoliša te tako pridonijeti podizanju svijesti o klimatskim katastrofama. Eliasson je djelo pomno opisao i rastumačio u svojoj izjavi umjetnika koju možete pročitati ovdje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Studio Olafur Eliasson (@studioolafureliasson)

Fotografije: @studioolafureliasson