“Obrok bez vina je kao dan bez sunca.” , rečenica je odvjetnika i političara Anthelmea Brillat-Savarina, koji je u analima ostao zapisan kao jedan od najvećih gastronoma 18. stoljeća zbog svoje knjige “Memoari jednog sladokusca: Fiziologija okusa”. Mi se s tom rečenicom slažemo kao što se slažu Sauernas i foie gras pa smo stoga uveli novu rubriku u kojoj ćemo više uživati mi nego vi – Wine/Crush! 

Osim što ćemo vam svaka dva tjedna donositi vino u koje smo se zaljubili u tom periodu, donijet ćemo vam i mali šalabahter kako to isto vino sljubiti s hranom na najbolji mogući način kako bi vam okusni pupoljci maksimalno uživali. I to s hranom koja se može svrstati među svakodnevne namirnice.

Za početak, odabrali smo jedan rose u koji smo se još davno zaljubili, a radi se o OH My Darling roséu, vinarije OH Wine, koja se nalazi na osunčanim zapadnim visoravnima podno Vižinade u selu Ohnići. Zapeo nam je za nos i okusne pupoljke zbog svoje atipičnosti – tehnologija proizvodnje je potpuno drukčija od svih ostalih rosea u Hrvatskoj jer koriste tzv. non-saccharomyces kvasce koji ne daju tipične arome u vinu. U nastavku donosimo mini-šalabahter i vodič s čime ga upariti.

Oh Wine My Darling Rose, 65 kn

Sorta grožđa:

100% teran iz vlastitih vinograda

Vinograd:

na depresijskom položaju nadmorske visine od 140 m do 180 m, sjeverozapadne ekspozicije; duboka crvenica, bogata mineralima s prirodno ograničenim potencijalom prinosa.

Note: 

dok arome kod standardnih rosea idu više na bobičasto voće i malinu, Oh my darling rose zbog svoje netipične proizvodnje ima intenzivnu aromu na divlju jagodu, marakuju, marelicu i passion fruit. 

Najbolje poslužiti: 

6°C – 8°C / kao piće dobrodošlice

Sljubiti sa:

odlično paše uz lagana predjela, tjesteninu, rižot, tartufe, bijelo meso, ribu ili plodove mora.

Grazia menu!

Nakon mnogih kušanja, naša nepca su odlučila da je ovo odlično vino za sljubiti s kamenicama za predjelo, laganom tjesteninom ili rižotom s morskim plodovima za glavno jelo i  laganim desertima poput torte od jagode ili borovnice. Love!

Rose pizza

Neobično običan par:

Pizza tankog tijesta s morskim plodovima

Cijena: 65 kuna

 

Više ovdje.