U.S. News and World Report nedavno je objavio svoju ljestvicu najboljih zemalja na svijetu za život i to na temelju kvalitete života.

Kako bi rangirali 87 navedenih zemalja, u suradnji s Wharton School sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, anketirali su više od 17.000 ljudi diljem svijeta. Najbolje zemlje za kvalitetu života ocijenjene su prema sljedećim pokazateljima: priuštivost, tržište rada, ekonomska stabilnost, sklonost osnivanju obitelji, jednakost prihoda, politička stabilnost, sigurnost, razvije sustav javnog zdravstva i javnog obrazovanja. I što mislite koja je najbolja zemlja za život na svijetu?

Zemlja br. 1 po kvaliteti života je Švedska

Švedska je najbolja zemlja na svijetu po pristupačnosti, sigurnosti i još mnogo toga. I čini se kako to nije iznenađenje. Prema Numbeu, troškovi života u Švedskoj su u prosjeku 20,9% niži nego u Sjedinjenim Državama, dok je najam niži za 57,5%. Švedska je poznata po svojoj besplatnoj zdravstvenoj skrbi i fakultetskom obrazovanju, navodi US News and World Report. Šveđani se mogu pohvaliti jednim od najdužih očekivanih životnih vijekova, s prosječnom dobi od 82,8 godina, prema CIA-inoj Svjetskoj knjizi činjenica.

Zemlja ima zvjezdanu politiku roditeljskog dopusta: Roditelji imaju pravo na 480 dana plaćenog dopusta kada se dijete rodi ili usvoji. Ako su roditelji dva, svaki ima pravo na 240 tih dana.

10 najboljih zemalja na svijetu za kvalitetu života

1. Švedska

2. Norveška

3. Kanada

4. Danska

5. Finska

6. Švicarska

7. Nizozemska

8. Australija

9. Njemačka

10. Novi Zeland

Norveška je rangirana kao druga najbolja zemlja na svijetu po kvaliteti života

Zemlja je pokretač trendova za rodnu ravnopravnost, prema Svjetskoj knjizi činjenica CIA-e. Roditeljski dopust u zemlji omogućuje roditeljima da podijele brigu o svom djetetu kod kuće do 49 tjedana uz punu plaću (ili 59 tjedana uz 80% svoje plaće). Norveška također nudi mjesečnu naknadu obiteljima od mjesec dana nakon rođenja djeteta do navršenih 18 godina kako bi pokrili neke troškove odgoja djece. Očekivano trajanje života u Norveškoj pri rođenju je 82,75 godina, a od 2013. nalazi se među prvih 10 najsretnijih zemalja svijeta prema Svjetskom izvješću o sreći.

Kanada zaokružuje prva tri mjesta najboljih zemalja za život

Zemlja je poznata po pristupačnosti, pristupu obrazovanju i zdravstvenom sustavu. Ima očekivani životni vijek od 83,99 godina, 3,24 godine više od svog južnog susjeda, Sjedinjenih Država. Kanada nadmašuje prosjek u prihodima, poslovima, obrazovanju, zdravlju, kvaliteti okoliša, društvenim vezama i zadovoljstvu životom, prema Indeksu boljeg života OECD-a. Zemlja ima univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom. Građanima nudi zdravstveni sustav koji se financira uglavnom iz poreznih prihoda i besplatan je na mjestu isporuke. Hrvatska se našla na 33. mjestu, a iza nje su Mađarska na 35., Slovenija na 49. mjestu.

Foto: Unsplash