Imate li TikTok, ovih dana bilo je nemoguće izbjeći viralni sadržaj koji se krije iza heštega #oatzempic. Naime, samo ime je igra riječi lijeka za dijabetes Ozempic, koji se uvelike koristi za mršavljenje unatoč tome što je dokazano štetan, i zobenih pahuljica. Ako je za vjerovati društvenim mrežama, radi se o napitku koji topi suvišne kilograme i to je sasvim dovoljno kako bi zavladao opći hype.

#oatzempic je zapravo samo napitak u koji idu sljedeći sastojci: pola šalice zobenih pahuljica, malo soka od limete, voda i cimet. Internet je ovaj zobeni miks, koji zapravo nije nikakva revolucija, osim idealnim saveznikom za mršavljenje, proglasio i izuzetno zdravim. No, je li to doista tako? Stavimo li na papir nutritivne vrijednosti, ne možemo reći da je ovaj napitak posebno nezdrav, ali daleko je on od zdrave energetske bombe kakvom se prezentira. Pogotovo pridodamo li tome da su određeni kreatori sugerirali kako je napitak dovoljno dobra zamjena konkretnom obroku.

@simplyhealthyrd GUYS, why do these things trend? Please no, this is just another thing going to make you 💩 instead focus on adding fiber sources you actually enjoy and habits within the 5 pillars of health 💪🏼 #weightloss #dietitian #dietitiansoftiktok #dietitiantips #nutrition #nutritiontips #dietculture #diets ♬ original sound – Taylor Grasso | Dietitian

E sada, naravno da će netko tko odluči jedan ili dva obroka dnevno zamijeniti #oatzempic napitkom vrlo vjerojatno smršaviti nešto brže (uz uvjet da je i ostatak prehrane prilagođen), ne radi se o zdravom mršavljenju jer je riječ o prevelikom kalorijskom deficitu koji dugoročno nije održiv. Ono najopasnije, posezanje za magičnim napicima koji tope kilograme – ne vodi ka usvajanju zdravih navika i uravnoteženoj prehrani, već je riječ o kratkotrajnim rješenjima nakon kojih se kilogrami nerijetko vrate u većem broju.

@sylviainiguez87 Jumping on the OAT-zempic trend💪😁 lets shed some pounds💪 #day1 #OAT-zempic #weightloss #fyp #fypage ♬ Mia – Yailin La Mas Viral

Stoga, je li #oatzempic možda praktičan dodatak klasičnoj prehrani – jest, sviđa li vam se okus. No. ni u kojem slučaju ne bi trebao biti zamjena za obrok jer ćete na taj način negativno utjecati na svoje zdravlje. Zaključno, naš savjet je da ovaj trend preskočite!

Foto: TikTok, Unsplash