Premijerka Jacinda Ardern kaže da će nove odluke pomoći u podršci najugroženijih

Svakog tjedna iz Novog Zelanda vijest jedna. Ovaj put je razlog tome podizanje minimalne plaće na 20 dolara na sat, i povisivanje najviše porezne stope za najbogatije u zemlji na 39 %. Promjene će biti uvedene već 1. travnja, a uz to im stižu i mala povećanja naknada za nezaposlenost i bolovanje. Vlada procjenjuje da će povećanje minimalne plaće – rast od 1,14 dolara na sat – utjecati na oko 175.500 radnika, a promjena će povisiti plaće u gospodarstvu za 216 milijuna dolara. Nova najviša porezna stopa primijenit će se na sve koji zarađuju više od 180.000 USD godišnje, što ima oko 2 % Novozelanđana, a novozelandska Vlada procjenjuje da će samo ove godine ta odluka donijeti dodatnih 550 milijuna dolara prihoda. Govoreći o promjenama ovog tjedna, premijerka Jacinda Ardern izjavila je da su ispunili predizborno obećanje i da odluke predstavljaju “stvarna i poboljšana podrška koju pružamo našim najranjivijima”.

“Potrebno je još puno toga učiniti, uključujući izgraditi više domova, poboljšati zdravstveni sustav, uložiti u obrazovanje, osposobljavanje i mogućnosti zaposlenja”, rekla je.

Iako vijest djeluje kao pozitivna, oporbena nacionalna stranka usprotivila se povećanju minimalne plaće sljedećim riječima: “Naglo povećanje minimalne plaće u razdoblju krajnje neizvjesnosti za mala poduzeća ekonomski je vandalizam”, rekao je njihov glasnogovornik  Scott Simpson. Ministarstvo gospodarstva, inovacija i zapošljavanja savjetovalo je vladi da odgodi povećanje zbog ekonomske nesigurnosti koju je uzrokovao Covid-19, no čini se da su procijenili da je moguće to učiniti i to upravo sada. Koje će im benefite ovo donijeti i hoće li se o novozelandskom političkom modelu tijekom pandemije pričati naširoko kao što se priča o onom švedskom, jedva čekamo vidjeti.

Foto: Fiona Goodall, Stringer/Getty Images News via Getty Images