O fantastičnoj mladoj ilustratorici mogli ste čitati ovdje kada smo vam ju predstavili kao jednu od umjetnica koje su nam na radaru i koje nam donose sasvim novu estetiku ljepote. Nikolina Žabčić sada je osmislila seriju ilustriranih razglednica posvećenih Zagrebu, i ponovno je privukla našu pažnju.

Primjećujem kako je u svakom dućanu, na svakom štandu ili pojedinom gift shopu uvijek većinski isti odabir suvenira, razglednica, nakita i ostalog asortimana. Osobno, nikad ne ulazim u takve dućane jer već automatski zaključujem kao da tamo neću naći ništa meni zanimljivo ili drugačije. Gledajući unatrag kroz godine, izgubila sam naviku slanja razglednica, ali jednako tako sam primijetila kako moji prijatelji isto nemaju taj običaj. Pitala sam se zašto je tome tako i jedini zaključak koji sam dobila jest taj da jednostavno ponuda koju imamo je postala toliko generična i monotona da je rezultirala manjkom interesa za tim običajem” kaže Nikolina o svom novom projektu “Zagreb u papiriću”.

Njezina nova serija autorskih razglednica posvećenih Zagrebu koje je ilustrirala svojim jedinstvenim umjetničkim stilom, želi ispričati drugačiju turističku vizualnu priču.

Ideja je da se kroz razglednice ispriča priča grada, tim mali formatom pošalje djelić atmosfere kojom odiše te automatski stvori uspomena pretočena u malu sliku. Također, mislim da je od velike važnosti za općeniti turizam grada, bilo to Zagreb ili neki drugi, da se naglasi i važnost naše kulture, a samim time i ulaže i podrži mlade, ali i već afirmirane umjetnike grada. Zagreb, jednako kao i svaki drugi grad, neki više-neki manje, ima široki spektar umjetnika koji djeluju u raznim medijima te je zapravo ideja njih još više uključiti u taj moment turizma gdje se njihov potiče i podržava njihov rad. Ovo je moj vlastiti mini projekt nastao iz ljubavi prema gradu u kojem sam odrasla, a i planiram dočekati svoju daljnju budućnost. Na priloženim slikama se nalazi 6 razglednica, svaka priča priču za sebe i nosi jedno mjesto nama dragog grada Zagreba.

Dok im ne pronađe stalno mjesto u nekom od gift shopova, razglednice se mogu naručiti putem Nikolininog Instagram profila.

Foto: Nikolian Žabčić