Netflix objavio da će u nekom trenutku početi naplaćivati veće iznose osobama koje dijele svoj račun s drugima

Dijeljenje računa počet će imati monetarne posljedice, kažu iz Netflixa. To je lijep način za reći: Nema više dijeljenja računa s frendovima. Naime, streaming platforma najavila je da će početi više naplaćivati ​​korisnicima koji svoje račune dijele s osobama izvan njihovih obitelji. Prvi žamor o raznim poskupljenjima stigao je u siječnju, a opet u ožujku Netflix je počeo testirati ovu značajku u Peruu, Kostariki i Čileu. U tim su zemljama dodatni troškovi iznosili oko 15 kn, a sada je tvrtka spremna implementirati ove promjene na svoje korisnike diljem svijeta.

Trenutno vlasnik Netflix računa može dodati do pet profila na svoj račun. Ti će profili početkom 2023. godine postati podračuni koji se plaćaju. Netflix će sada dopustiti samo jedan “kućni profil”, a dodatni profili morat će se nadoplatiti, objavila je tvrtka ovaj tjedan. I dalje možete koristiti Netflix račun dok ste izvan svog doma – na tabletu, prijenosnom računalu ili telefonu – ali to će tehnički biti jedan račun kojem možete dodati podračune.

Početkom 2023. godine ljudi koji dijele isti račun moći će prebaciti svoje profile (dakle, arhivu sadržaja koji su dosad pogledali) na nove korisnike. A vlasnici računa – dakle, oni koji plaćaju Netflix i na čije se ime pretplata vodi – moći će za osobe izvan svog kućanstva napraviti spomenute podračune.

“Ako imate sestru koja, recimo, živi u drugom gradu i želite s njom dijeliti svoj Netflix, to je izvanredno. Mi ne želimo spriječiti to dijeljenje, ali ćemo od vas tražiti da platite malo više kako biste dijelili svoj račun s njom i kako bi ona dobila sve benefite usluge, a da mi istodobno dobijemo prihod koji je povezan sa sadržajem koji ona gleda”, objasnio je Peters u nedavnom razgovoru s novinarima.

Netflix trenutačno drži oko 300 milijuna od ukupno 800 milijuna kućanstava koja koriste streaming servise. Ako bi uspio izvući novac od samo polovine od procijenjenih 100 milijuna kućanstava koja dijele lozinke, mogao bi zaraditi oko 1.8 milijardi dolara, procijenio je Neil Begley, viši potpredsjednik agencije Moody‘s.

Prema Techcrunchu, glavni izvršni direktor Netflixa Greg Peters objašnjava da, iako je do ovih promjena trebalo dugo vremena, ipak će trebati neko vrijeme da se uspostavi prava ravnoteža. Netflix namjerava povratiti svoje pretplatnike poboljšanjem kvalitete svog sadržaja, a sada također nastoji boriti se protiv dijeljenja računa, nečega čime se do sada nije previše bavio.

Procjenjuje se da dijeljenje računa s frendovima uključuje 100 milijuna kućanstava, pa sami zaključite koliko tvrtka gubi novaca, ali i koliko bi mogla izgubiti korisnika nakon što implementira ove promjene. Tvrtka je također objavila ciljeve ponuditi jeftiniji plan s oglasima u budućnosti za razliku od povećanja cijena za one koji dijele svoje račune. Očekivano, rekli bi mnogi.

 

Foto: Frederick M. Brown/Getty Images Entertainment via Getty Images