Tisuće mladih Australaca i Australki izlazi iz škole kako bi prisustvovali prosvjedima

Riječ je o skupovima “School Strike for Climate” diljem zemlje, gdje se pojavilo čak 50 tisuća učenika. To je najnovija kampanja mladih ljudi koji se zalažu za akciju na području rješavanja klimatske krize. Australija se već dugo suočava s kritikama zbog odbijanja postavljanja ambicioznijih ciljeva emisija. David Soriano, sedamnaestogodišnjak koji je prisustvovao skupu u Sydneyu, rekao je za BBC da je zabrinut za budućnost i da želi da vlada na omladinski pokret gleda ozbiljno. “Sumnjamo da možda neće biti budućnosti za generacije nakon nas, pa čak i za našu generaciju”, rekao je. Soriano spominje kako se pojavljuju sve veće vrućine i loša kvaliteta zraka u zapadnom Sydneyu, gdje živi. Prosvjednici također pozivaju na nove projekte ugljena, nafte i plina u Australiji, uključujući kontroverzni rudnik Adani. Prosvjednici žele 100 % proizvodnju i izvoz obnovljive energije do 2030. godine, zajedno s planovima za prelazak s poslova s ​​fosilnim gorivima. Premijer Scott Morrison suočava se s kontinuiranim kritikama zbog klimatske politike i međunarodnog pritiska da pojača napore na smanjenju emisija. Na globalnom klimatskom summitu prošlog mjeseca, gospodin Morrison othrvao se pozivima da se postave ambiciozniji ciljevi emisije ugljika, dok su se druge velike države obvezale na kvalitetniji rad na smanjenju ugljičnih emisija. Australija je jedna od najvećih svjetskih emisija ugljika po glavi stanovnika.

Klimatski aktivisti drže transparente ispred gradske vijećnice tijekom klimatskog skupa School Strike 4 21. svibnja 2021. u Sydneyu u Australiji.

Domorotkinja imenovana novozelandskom generalnom guvernerkom

Cindy Kiro izjavila je u ponedjeljak kako se nada nadahnuti mlade Maori žene nakon što je postala prva autohtona žena imenovana na ulogu generalnog guvernera. Kirin petogodišnji mandat započinje u listopadu, kada će zamijeniti Patsy Reddy. Obje su žene dobile počasnu titulu “Dame” za svoje usluge zajednici. Kiro (63) je izjavila da su joj i maorsko i britansko nasljeđe pomogli da dobro razumije povijest Novog Zelanda i Ugovor iz Waitangija, osnivački dokument koji su potpisali Maori i Britanci.

Kiro je trenutno izvršna direktorica Kraljevskog društva, neprofitne skupine koja se zalaže za razna istraživanjea Prije toga bila je nacionalna povjerenica za djecu i obnašala je vodeće uloge na nekoliko sveučilišta. “Tijekom mnogih desetljeća Dame Cindy pokazala je svoju strast prema dobrobiti djece i mladih, kao i obrazovanju i učenju”, rekla je Ardern. Krajem prošle godine, Nanaia Mahuta, koja je u prethodnoj koaliciji vlade bila novozelandska ministrica za lokalnu upravu i razvoj Maora, postala je prva ministrica vanjskih poslova iz naroda Maora. Mahuta na bradi ima i tradicionalnu Maori tetovažu “moko kauae”, a gotovo polovicu novoizabranog parlamenta na Novom Zelandu čine zastupnice.

Njemačka zabranjuje ubijanje muških pilića od 2022. godine

Masovno klanje muških pilića bit će zabranjeno u Njemačkoj od početka sljedeće godine, objavio je Bundestag u četvrtak. Savezna vlada donijela je zakon kojim se zabranjuje masovno ubijanje muških pilića od 1. siječnja 2022. Odluka znači da će Njemačka biti prva zemlja koja će zakonom zabraniti ubijanje muških pilića. Odluka je uslijedila nakon presude njemačkog suda iz 2019. godine da zabrinutost za dobrobit životinja nadmašuje ekonomske interese poljoprivrednika. Naime, uzgajališta pilića širom svijeta tradicionalno kolju muške piliće na milijune nedugo nakon izlijeganja, jer ne mogu odlagati jaja i nisu prikladna za proizvodnju mesa, što znači da njihovo uzgajanje ne bi bilo ekonomski isplativo. Ministrica poljoprivrede Julia Klöckner, koja je predložila nacrt zakona, rekla je da odbijanje pilića ne smatra “etički prihvatljivim”.

two little chickens

Njemački poljoprivrednici sada će se morati služiti novom tehnologijom kako bi spriječili rađanje muških pilića, identificirajući spol životinje prije nego što se izlegla. U kasnijoj fazi tranzicije, koja će stupiti na snagu 2024. godine, bit će dopuštene samo metode korištene mnogo ranije u procesu inkubacije, s ciljem osiguravanja da embriji ne osjećaju bol. Bundestag je rekao da želi dati vremena poljoprivrednoj industriji da se prilagodi novoj pravnoj situaciji. Samo u Njemačkoj godišnje se ubije oko 45 milijuna muških pilića u praksi koju zagovornici dobrobiti životinja nazivaju “usitnjavanjem pilića” i izrazito je pohvalno vidjeti da će ova praksa postati prošlost.

 

Foto: Unsplash, Lisa Maree Williams/Mark Tantrum/Getty Images