Znanje je moć, a njegova nadogradnja uvijek dobrodošla. Zahvaljujući razvoju tehnologija, digitalnih platformi te ono najvažnije – sadržaju, usvajanje novih vještina postalo je dostupno gotovo u svakom trenutku, što cjeloživotno učenje čini znatno pristupačnijim i zanimljivim.

Jedna od traženih vještina današnjeg poslovanja svakako je poznavanje digitalnog marketinga, a samo područje nosi široku paletu segmenata koje pokriva – društvene mreže, digitalno oglašavanje, kreiranje sadržaja za blog, SEO optimizacija web stranica, online komunikacija s krajnjim korisnicima…

I dok je specijalizacija u svakom od navedenih područja dobrodošla, za kvalitetno poslovanje u većini slučajeva je sasvim dovoljno poznavati i razumijeti osnove digitalnog marketinga. Danas je to moguće naučiti uz brojne besplatne online tečajeve koji su dostupni u svega nekoliko klikova, pri čemu su vrijeme i volja najvažniji čimbenici u ovakvom procesu investiranja u svoje znanje.

Stoga, bez obzira da li vam je digitalni marketing potpuna nepoznanica ili ste već djelomično upoznati s ovom temom, ukoliko želite unaprijediti svoje znanje iz ovog područja, vjerujemo da ćete na popisu koji donosimo pronaći nešto za sebe. U nastavku donosimo preporuke besplatnih te dijelom i certificiranih online tečajeva uz koje možete naučiti osnove digitalnog marketinga.

Google Digital Garage: Fundamentals of Digital Marketing

Google Digital Garage

Kompanija koja je znatno utjecala na put razvoja digitalnog marketinga kroz svoj edukativni online hub, prigodno nazvan “Digital Garage”, nudi besplatnu online edukaciju iz ovog područja. Sastavljen od 40 sati raznovrsnog sadržaja, tečaj omogućava da u svom tempu usvojite osnove digitalnog marketinga; kroz 26 modula prolazi se širok spektar onoga što čini temelje ovog područja, od postavljanja online strategije preko društvenih mreža, SEO optimizacije sve do online oglašavanja. Osim što je besplatan, tečaj je i certificiran – po završetku imate priliku polagati online ispit te po uspješnom prolasku svoj CV i LinkedIn profil upotpuniti s Google Digital Garage certifikatom. Saznajte više.

HubSpot Academy: Digital Marketing

HubSpot Academy

HubSpot spada u kategoriju vodećih imena kada je u pitanju digitalni marketing, a uz svoj hvaljeni software namijenjen b2b korisnicima, u sklopu HubSpot Academy platforme nude i hvalevrijedne te certificirane besplatne online tečajeve. U ponudi imaju raznovrsne tečajeve iz ovog područja, a tu se posebno ističe “Digital Marketing”, koji će vam kroz pet sati sadržaja omogućiti usvajanje osnova digitalnog marketinga. Saznajte više.

LinkedIn Learning: Improve Your Digital Marketing Skills

LinkedIn Learning

Kroz svoju edukacijsku platformu, popularna poslovna društvena mreža također nudi šaroliku paletu online tečajeva uz koje možete proširiti svoje znanje. Među njima je i tečaj naslova “Improve Your Digital Marketing Skills”, koji također omogućava usvajanje osnova digitalnog marketinga te pokriva teme SEO optimizacije, prisutnosti na društvenim mrežama, online oglašavanje, employer branding na LinkedIn-u, razvijanje online strategije, kreiranje i distribuciju sadržaja… I dok LinkedIn platforma zahtijeva pretplatu, svim novim korisnicima nudi 30 dana free-triala (besplatnog korištenja), što je sasvim dovoljno da završite ovaj tečaj, koji također nosi i službeni certifikat. Saznajte više.

Neil Patel: Digital Marketing Training

Neil Patel Digital Marketing Training

Neil Patel jedno je od vodećih svjetskih imena marketinga, koji je osim svoje uspješne kompanije, uspio stvoriti i prepoznatljivi osobni brand. Fokusiran na digitalni marketing i SEO tehnike, na svojoj platformi nudi i kvalitetan odabir besplatnih online-tečajeva uz koje možete steći temeljna znanja iz ovog područja. Saznajte više.

Semrush Academy: SEO Fundamentals Course with Greg Gifford

Semrush Academy

Kada je u pitanju SEO, odnosno optimizacija web-sadržaja za tražilice, Semrush sa svojom platformom spada među vodeća imena ovog područja marketinga. No osim toga, na svojim stranicama također nude i pregršt znanja, i to potpuno besplatno – kroz Semrush Academy možete naučiti osnove digitalnog marketinga, među kojima se posebno ističe ono u čemu su među najboljima, SEO tehnike. I oni također nude svoj službeni certifikat po uspješnom polaganju završnog ispita. Saznajte više.

University of Edinburgh: Digital Marketing Strategy

University of Edinburg, Digital Marketing

Cijenjeno škotsko sveučilište putem edukacijske platforme EdX nudi ovaj detaljan i hvaljeni besplatan online tečaj osnova digitalnog marketinga. Kako navode, kroz 4-6 sati tjedno, program je moguće privesti kraju u osam tjedana (dva mjeseca) i tako steći ne samo teorijsko, već i praktično znanje. Tečaj je dostupan besplatno, no to nosi svoja ograničenja – po završetku ne nudi službeni certifikat, a materijali i “upis” su dostupni limitirano vrijeme. Saznajte više.

Naslovna fotografija: Shutterstock