Instagram Stories format je koji je mnogima omiljeni način pregledavanja, kao i kreiranja sadržaja na navedenoj platformi, a u prilog tome govori i službeni podatak kako svakog dana više od 500 milijuna ljudi ima neki oblik interakcije sa “storijima”.

Sam format originalno je predstavljen na Snapchatu 2013. godine, a nakon što je Instagram ideju “posudio”, prilagodio i 2016. uveo na svoju platformu, “storiji” doživljavaju svjetsku popularnost.

I dok ih možemo jednostavno kreirati unutar Instagrama, dostupan je i pregršt korisnih free app-ova koji naše Story fotografije i videe mogu učiniti vizualno interesantnijim, ali i inspirirati kroz neki od dostupnih predložaka. U širokoj paleti opcija, odabrali smo naših pet app favorita, koji se nalaze i na našim mobitelima.

InShot

Ovaj app slovi kao jedan od najboljih video i photo-editora za kreiranje interesantnih “storija”. Njegova najjača snaga svakako je u izvrsnom i jednostavnom za korištenje in-app video-editoru, koji i unutar free-verzije nudi niz korisnih i vizualno primamljivih opcija – od emoji-a, stickera, text-elemenata, filtera i raznih dizajnerskih efekata koje možete dodavati u svoje video i na svoje fotografije – uključujući i glazbu! Ukratko, ovaj app je sve što vam treba za kreiranje vizualno primamljivog video-sadržaja za vaše “storije”.

Ocjena: 4,9 (App Store) / 4,8 (Google Play)

Unfold

Ovaj nagrađivani app u svojoj free verziji nudi nekoliko desetaka atraktivnih predložaka i filtera za kreiranje “storija”, bez obzira da li je riječ o fotografiji ili videu. Vrlo je pogodan za korištenje, jer ne zahtijeva nikakvu registraciju, već je po preuzimanju odmah dostupan za kreiranje sadržaja. Razlog zašto je na ovoj listi je oku ugodno minimalističko i profinjeno sučelje, kroz koje se na vrlo jednostavan način mogu kreirati jednako takvi “storiji”. Uz to, u suradnji sa Squarespace platformom unutar app-a je dostupna i opcija za kreiranje atraktivne “Link in Bio” stranice, no za to je potrebno imati i Squarespace korisnički račun.

Ocjena: 4,9 (App Store) / 4,5 (Google Play)

Canva: IG Story, Video Collage

Ova platforma svakako je jedno od najpopularnijih online destinacija za dizajn i kreiranje vizualnog sadržaja, stoga ne čudi da su u svojoj ponudi predstavili i zaseban app za “storije”. Za njegovo korištenje potrebna je jednostavna registracija i u svega nekoliko koraka imat ćete pristup free verziji s bogatom kolekcijom predložaka i ideja, a na svoje fotografije i videe možete nadodavati i animirane naljepnice (stickere), ilustracije, kao i niz drugih vizualno interesantnih elemenata. Posebnost je i u tome što app nudi i pregršt tzv. “stock” fotografija, dostupnih za korištenje bez naknade.

Ocjena: 4,9 (App Store) / 4,7 (Google Play)

StoryArt

I ovaj app spada u kategoriju “jednostavnih za korištenje”, a u svojoj free-verziji nudi 200+ vizualno atraktivnih predložaka i tema te dodatnih dizajnerskih opcija (poput tekstualnih elemenata i filtera). Njegova prednost je u tome što je uistinu jednostavan za korištenje, a uz to, svakog tjedna obogaćuju kolekciju predložaka s novim dizajnima.

Ocjena: 4,7 (Google Play)

PhotoGrid

Ovaj app razvijen je ciljano za Instagram, idealan za kreiranje Story foto-kolaža! Nudi pregršt predložaka te razne filtere, stickere, fontove i efekte, kao i opciju brisanja pozadine s vaše fotografije (“background remover”). In-app kamera omogućava i 60+ AI filtera, a nudi i opciju kreiranje zabavnih meme-ova.

Ocjena: 4,6 (App Store)

Svaki od ovih app-ova ima svoje specifične prednosti, koje ga izdvajaju od ostalih. Pronađite svog favorita (ili više njih) te se uz dašak zaigranosti prepustite kreiranju interaktivnih i zabavnih “storija”, koji će vaš Instagram profil podići na novu razinu.