Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Ponovno se ‘oživljavaju’ policijski robotski psi

Prije nešto više od dvije godine policijski robotski pas DigiDog ugledao je svijetlo dana. No, umjesto oduševljenja, izazvao je žestoke reakcije i rasprave. Iako je policija govorila da će robotski pas spasiti brojne živote i olakšati policijski posao, javnost je njegovu pojavu protumačila kao primjer agresivnog policijskog ponašanja te su ga na posljetku morali ugasiti. Sada, gradonačelnik New Yorka Eric Adams želi ponovno uvesti robotskog psa i to ne jednog, već dva. Na konferenciji za medije rekao je da se radi o robotskim psima koje je razvio Boston Dynamics, kolokvijalno poznati u policijskoj upravi kao “Spot”.

 

Florida uvodi novi, restriktivniji zakon protiv pobačaja?

Sjedinjene Američke Države i dalje nastavljaju šokirati antiliberalnim zakonima kojima se zabranjuje abortus. Parlament na Floridi je uputio guverneru Ronu DeSantisu na potpis novi, restriktivniji prijedlog zakona u kojemu se zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće. Pobačaj bi se mogao obaviti nakon šestog tjedna samo ako trudnoća utječe na zdravlje žene ili fetus ima teški defekt, no i tada bi se pobačaj mogao obaviti samo do 15. tjedna trudnoće. Ovaj prijedlog prihvaćen je u parlamentu sa 70 glasova za i 40 protiv, a konačnu odluku o prihvaćanju ili odbacivanju ovog zakona donijet će DeSantis. Ako guverner prihvati ovaj zakon, Florida će postati jedna od najstrožih država koja ograničava pobačaj.

Njemačka odobrila zahtjev za izvoz borbenih zrakoplova

Poljska je tražila odobrenje Berlina za izvoz pet starih njemačkih aviona MiG-29 kako bi ojačala ukrajinske zračne snage u obrani od ruskog terora. Njemačko ministarstvo obrane u četvrtak je odobrilo taj zahtjev. Poljska koja graniči s Ukrajinom na zapadu, smatra se jednim od najvećih saveznika Kijeva u borbi protiv ruske invazije što se vidi prema tome da je na svome tlu prihvatila velik broj izbjeglih Ukrajinaca i da aktivno zagovara isporuku oružja opkoljenoj Ukrajini.

NASA predstavila kuću u kojoj će biti stimuliran život na Marsu

NASA je predstavila kuću u kojoj će od lipnja biti zatvoreno četvero ljudi više od godinu dana, a s ciljem da se simulira život na Marsu. Kuća, nazvana ’Mars Dune Alpha’ velika je 160 četvornih metara, a sastoji se od četiri male sobe, dvije kupaonice, farme za uzgoj salate, sobe namijenjene za medicinsku skrb, prostora za opuštanje, teretane, nekoliko radnih stanica i puno crvenog pijeska.

Kuća se nalazi u istraživačkom dijelu Američke svemirske agencije u Houstonu.

Ova misija želi istražiti život na Marsu kako bi se što bolje organizirali idući pohodi na ovaj planet. Istraživači će mjeriti kognitivne sposobnosti četvero volontera kako bi bolje razumjeli resurse koji će im biti potrebni u sljedećim misijama.

Autonomni autobusi u Škotskoj

Prijevoznička tvrtka Stagecoach najavila je da će idući mjesec u Edinburgu krenuti voziti autonomni autobusi, a pretpostavlja se da je riječ o prvim takvim samovozećim javnim prijevozima. Pet autobusa će od 15. svibnja krenuti voziti turu dugu dvadesetak kilometara između Ferrytoll ‘park and ride’ stanice u Fifeu do željezničke i tramvajske postaje Edinburgh Park, preko mosta Forth Road. Kako bi se osigurala sigurnost putnika, vozač autobusa sjedit će na vozačkom mjestu kako bi nadzirao putovanje, no neće upravljati vozilom, osim u slučaju opasnosti. Ministar prometa u škotskoj vladi Kevin Stewart ovu novinu je nazvao “uzbudljivom prekretnicom” i “inovativnim i ambicioznim projektom”.

 

Francuska se obračunava s influencerskim oglašavanjem

Tijekom prošle godine francuski parlament radio je na prijedlogu novog zakona koji je namijenjen borbi protiv influencerskih prijevara na društvenim mrežama. Prijedlog zakona odnosi se na sve vrste oglašavanja putem društvenih mreža, drugim riječima, oglasi influencera bit će podvrgnut ograničenjima sličnim kao i tradicionalni mediji.

Što to zapravo znači? Svi oglašivački sadržaji morat će biti jasno naznačeni. Promicanje plastične kirurgije, krivotvorenih proizvoda i financijskih usluga bit će zabranjeno, a filtrirani ili fotošopirani proizvodi morat će biti označeni kao takvi. Oglašavanje kockarnica će, ipak biti dozvoljeno, no taj će sadržaj biti naznačen kao oglašivački.

Za nepoštivanje odredbi dijelit će se novčane kazne do 300 tisuća eura, ali i one zatvorske, do dvije godine uz zabranu bilo kakvog budućeg komercijalnog utjecaja. Prijedlog zakona trenutno je u fazi rasprave, a pretpostavlja se da će biti usvojen do ljeta.

Super Mario ruši rekorde

Novi ‘Super Mario Bros‘ film oborio je rekorde box officea unatoč tome što je film dobio loše kritike mnogih kritičara. Hollywoodska verzija hit igre postigao je najuspješnije globalno otvaranje svih vremena za animirani film. Film je čak prestigao dosadašnji rekord koji je držao Frozen 2.