Druga najbolja tenisačica svijeta, Japanka Naomi Osaka, bila je primorana napustiti Roland Garros zbog anksioznosti tijekom intervjua. Javnost je podijeljena oko odluke, a mnogi se pitaju kad će ovaj problem prestati biti tabu

Zašto je Roland Garros u središtu zbivanja? Naime, Naomi Osaka najavila je svoje povlačenje dan nakon što ju je French Open kaznio s 15.000 dolara i upozorio da bi se mogla suočiti s izbacivanjem s turnira (i to cijelog Grand Slama) jer je odlučila tijekom natjecanja ne razgovarati s novinarima.

Osaka, koja je pobijedila u prvom meču protiv Patricie Marije Tig, a trebala se suočiti s Anom Bogdan u drugom krugu, objavila je prošle srijede kako namjerava preskočiti svoje obveze prema medijima tijekom Roland Garrosa zbog učinaka te interakcije na njezino, zamislite samo, mentalno zdravlje.

Kako je Naomi Osaka najavila odluku o povlačenju?

Osaka je na Twitteru objavila sljedeće: “Pišem ovo da bih objasnila da neću biti na konferencijama za novinare za Roland Garros. Često sam osjećala da ljudi nemaju obzira prema mentalnom zdravlju sportaša i to se pokaže istinitim kad god vidim konferenciju za tisak ili sudjelujem u njoj. Često smo sjedili tamo i odgovarali na pitanja koja su nam postavljana već nekoliko puta ili koja nam izazivaju nesigurnost, a ja se jednostavno neću izlagati ljudima koji sumnjaju u mene.”

S obzirom na to da su reakcije na objavu bile ogromne i vrlo podijeljene, u ponedjeljak je najavila odustajanje od natjecanja. To je objasnila činjenicom da bi se fokus trebao vratiti na tenis nakon toliko pažnje i široke rasprave o njezinoj odluci o nadvladavanju tjeskobe.

“Ovo nije situacija koju sam ikad zamišljala prije nekoliko dana”, napisala je Naomi Osaka na društvenim mrežama. “Mislim da je sada najbolja stvar za turnir, ostale igrače i moje dobrobit to da se povučem s turnira kako bi se svi mogli fokusirati na tenis koji se odvija u Parizu.

“Nikad nisam željela odvlačiti pažnju i prihvaćam da moj trenutak nije bio idealan i da je moja poruka mogla biti jasnija. Što je još važnije, nikada ne bih banalizirala mentalno zdravlje ili olako koristila taj izraz.”

Naomi Osaka je spomenula i da često mora nositi slušalice tijekom turnira kako bi smanjila simptome anksioznosti. “Svatko tko me poznaje zna da sam introvertirana i bilo tko tko me vidio na turnirima primijetit će da često nosim slušalice jer to pomaže prigušivanju moje socijalne anksioznosti.”

Naomi Osaka vs. Francuska teniska federacija

U svojoj izvornoj izjavi Osaka je rekla da očekuje novčanu kaznu, a Gilles Moretton, predsjednik Francuske teniske federacije (FFT), to je par dana kasnije i potvrdio. Međutim, organizacija nije ponudila službeni odgovor sve dok podugačka izjava koju su u nedjelju potpisala četiri Grand Slam turnira nakon pobjede Osake u prvom kolu.

Njihov težak pristup Osaki kritiziran je kao nesrazmjeran odgovor, prisiljavajući Osaku da bira između ili riskiranja značajne kazne ili će opet nastaviti s novinarskim dužnostima koji joj priušćuju napadaje tjeskobe. Pozornost koju je Osaka primila samo se pogoršala najavom njezine globe i mogućeg neplaćanja, a ne inicijalnom Naominom odlukom da neće sudjelovati u intervjuima.

U svojoj izjavi o povlačenju, četverostruka prvakinja za Grand Slam je izjavila da pati od “dugih napadaja depresije” od finala US Opena 2018. godine. Naomi Osaka je tada pobijedila Serenu Williams i osvojila svoj prvi Grand Slam naslov u kontroverznom meču koji je na sličan način doveo do značajne pažnje i upita medija. Ako se sjećate, Serena je oštro reagirala na sudsku odluku o jednom gemu, i bila, između ostalog, optužena za agresiju.

Osaka je svoju izjavu zaključila rekavši da trpi “ogromne valove tjeskobe” prije razgovora s medijima. “U Parizu sam se već osjećala ranjivo i tjeskobno, pa sam pomislila da je bolje iskazati brigu o sebi i preskočiti konferencije za medije.

“Najavila sam to preventivno jer smatram da su pravila prilično zastarjela i htjela sam to naglasiti”, napisala je.

Kako je javnost reagirala na Naominu odluku da ne ide na Roland Garros?

Unatoč tome što je bila primorana maknuti se od turnira, Osaka je dobila podršku brojnih javnih osoba. “Ostani jaka. Divim se vašoj ranjivosti ”, napisala je Coco Gauff kao odgovor.

Martina Navratilova tvitala je svoje želje rekavši: “Kao sportaši naučeni smo brinuti se o svom tijelu, a možda mentalni i emocionalni aspekt postaje kratak. Ovdje se radi o više od održavanja ili neodržavanja konferencije za tisak!”

Dva sata nakon Osakine najave, Moretton, predsjednik francuskog teniskog saveza, održao je konferenciju za tisak u kojoj je pročitao izjavu na francuskom i engleskom jeziku, nazvavši Osakino povlačenje “nesretnim” i poželjevši joj “što brži oporavak”. Otišao je bez dozvole da mu se postave ikakva pitanja od strane novinara. Ovu su odluku mnogi proglasili nevjerojatnom za French Open.

Činjenica je da je Naomi povukla nove teme koje bi trebale ponukati javnost da se više progovara o ovakvim problemima kad je o mentalnom zdravlju riječ. Iako mnogi kritičari smatraju da je profesionalka i da su to jednostavno takva pravila te da za nju ne bi smjelo biti posebnih privilegija, ipak je možda bliže istini to da je pitanje psiholoških problema rijetko vidljivo, kao i da će Naomi ovim potezom potaknuti da se poboljša situacija kako njoj, tako i drugim kolegama. S obzirom na to kako je uprava reagirala, vidljivo je da se stvari moraju mijenjati.

 

Foto: Matthew Stockman / Getty Images Sport via Getty Images