Kada promislimo o zdravoj prehrani, voće često zauzima visoko mjesto, zar ne? No, nedavna znanstvena studija bacila je novo svjetlo na voćnu hijerarhiju. I, iznenađenje, najzdravije voće nije baš na tronu. Najzdravija voćka nalazi se tek na 28. mjestu.

Iako je najzdravija voćka možda osvanula na tek 28. mjestu, važno je naglasiti da uključivanje različitih vrsta voća u prehranu pruža holistički pristup dobrom zdravlju. Voće ostaje ključni sastojak uravnotežene prehrane, nudeći ne samo nutritivne prednosti već i užitak u okusu raznovrsnosti prirodnih darova.

Titula najzdravije voćke pripala je – limunu! Da, ta mala žuta energična kuglica je prava zdravstvena riznica. S 53 mg vitamina C na 100 grama, limun je pravi junak imunološkog sustava.

Jagode su na drugom mjestu s 62 mg vitamina C na 100 grama. Osim toga, donose folnu kiselinu, željezo, magnezij i kalcij. 

Naranča je na 33. mjestu, ali nemojte je podcijeniti. Osim što osvježava, bogata je vitaminom C, kalcijem, kalijem i magnezijem. Magnezij, taj čarobni mineral, igra važnu ulogu u regulaciji biokemijskih reakcija.

Limeta se smjestila na četvrto mjesto, donoseći nam osvježavajući vitamin C, ali tu su i fosfat, kalij i kalcij koji gradi kosti i zube.

Citrusno voće, poput crvenog i ružičastog grejpa na petom mjestu, pruža trostruki dobitak s vitaminom C, vitaminom A i beta-karotenom, ključnim za vid i snažan imunološki sustav.

Na šestom mjestu su kupine, bogate kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom i manganom. Antocijanini, ti tamni pigmenti, dodaju još jedan sloj zdravlja.

Zatvarajući ovaj popis na sedmom mjestu je bijeli grejp. Iako je tek na 41. mjestu, bijeli sloj sadrži mezokarp s obiljem vlakana, ključnih za zdravlje crijeva i probavu.

Dakle, iako limun nosi krunu, ovo raznoliko voće zajedno čini tim zdravlja. Ne samo da pruža nutritivne blagodati, već i zadovoljstvo okusa raznolikosti prirodnih darova. Sjeti se, voće nije samo hrana, već i poslastica za tvoje tijelo!