Volite upoznavati nova mjesta, ali užasavate se leta zrakoplovom? Onda pri sljedećem bukiranju škicnite listu Airline Ratingsa u kojemu su popisani najsigurnije kompanije kojima možete letjeti

Airline Ratings svake godine objavljuje listu najsigurnijih aviokompanija. Pobjednik ovogodišnjeg popisa je australska zračna kompanija Qantas. Filmofili će se na to vjerojatno slatko nasmijati s obzirom na to da Raymond Babbit, lik autističnog savanta kojeg glumi Dustin Hoffman u kultnom filmu “Kišni čovjek”, navodi kao najsigurniju aviokompaniju na svijetu. A to je bilo 1988. godine! Uz nju, na listu najboljih 20 kompanija našlo se i nekoliko europskih koje voze i u hrvatske zračne luke.

Cijela lista:

1. Qantas

2. Air New Zealand

3. Etihad Airways

4. Qatar Airways

5. Singapore Airlines

6. TAP Air Portugal

7. Emirates

8. Alaska Airlines

9. EVA Air

10. Virgin Australia/Atlantic

11. Cathay Pacific Airways

12. Hawaiian Airlines

13. SAS

14. United Airlines

15. Lufthansa/Swiss Group

16. Finnair

17. British Airways

18. KLM

19. American Airlines

20. Delta Air Lines

Ove je godine portal je objavio i proširenu listu najsigurnijih low cost prijevoznika. Na njoj su se našle i avio kompanije koje Hrvati vole, Ryanair, Easyjet i Wizz.

Cijela lista (abecednim redom):

Air Arabia

AirAsia Group**

Allegiant

Air Baltic

EasyJet

FlyDubai

Frontier

Jetstar Group

JetBlue

Indigo

Ryanair

Scoot

Southwest

SpiceJet

Spirit

Vueling

Vietjet

Volaris

WestJet

Wizz

Prilikom kreiranja liste analiziraju se sljedeći aspekti: nesreće tijekom posljednjih pet godina, ozbiljni incidenti tijekom dvije godine, revizije upravnih tijela zrakoplovstva i vodećih udruga; starost flote, stručna analiza obuke pilota i protokoli za COVID pri donošenju odluka.