Hrvatska se osim prelijepim plažama može pohvaliti i sjajnim planinama. Stoga vam donosimo vodič najljepših ferata u Hrvatskoj koje će vas oduševiti

Kada govorimo o odmoru, većina nas uvijek prvo pomisli na neku egzotičnu plažu, koktel u ruci i sunce koje nam poklanja divan brončani ten. No, ponekad nam je dosta klasičnog, ‘lijenog’ odmora, pa se uputimo na planinarenje. Za planinarenje se kaže da je posebna vrsta odmora, jer iako je za tijelo zamorno, za dušu je sjajan način opuštanja. Svježi zrak i prelijepi pogledi na svakom su koraku, a ni mir neće izostati.  

Za one napredne planinare, klasično uspinjanje mačji je kašalj, pa se odlučuju na jednu stepenicu više, s većim adrenalinom – naravno, pričamo o feratama. Via ferata je talijanska riječ koju najjednostavnije možemo prevesti kao ‘željezni put’. A o čemu se točno radi? Ferata je staza za penjanje koja ima čelične sajle i ograde, tako da ova aktivnost osim prekrasnih pogleda, nudi i potpunu sigurnost. 

Danas su ferate vrlo popularan način planinarenja, a ima ih posvuda, od Austrije, Italije, Švicarske, Španjolske, pa se čak i naša lijepa Hrvatska može pohvaliti sjajnim feratama. Iako se uglavnom radi o aktivnosti namijenjenoj za naprednije planinare, danas postoje čak i one primijenjene za početnike. Ako ste i vi pobornik adrenalina, ili jednostavno želite drukčiju vikend preporuku, predlažemo da škicnete naš popis najljepših hrvatskih ferata. 

Ferata Perunika 

Ferata Perunika smatra se srednje zahtjevnom, a nudi prekrasni pogled na Brač, Split i Biokovo. Nalazi se na brdu Perun kraj Splita, a dugačka je 280 metara. Za svladavanje nezaboravne Perunike trebat će vam otprilike 45 minuta. 

 

Ferata Čikola 

Ova prekrasna ferata nalazi se nedaleko od kanjona Čikole, samim time naslućujete kakav vas pogled očekuje tijekom ove rute. Staza je duga dva kilometara, a za cijelu rutu trebat će vam oko dva sata.  

 

Ferata Omiš Fortica 

Za feratu Forticu kažu da je jedna od najljepših u Hrvatskoj. Nalazi se iznad Omiša, a duga je 400 metara, a tura traje približno 45 minuta. Krajnja točka ove ferate je tvrđava Fortica, a s nje se pruža prekrasni pogled na otoke Hvar, Brač i Šoltu.  

 

Ferata na Kalniku 

Ferata Koprivnički smjer je staza teške zahtjevnosti, pa se preporučuje samo već iskusnim planinarima. Dužina ove ferate je 60 metara, a stazu je moguće prijeći za 15 do 20 minuta. 

 

Ferata na Pagu 

Otok Pag također se može pohvaliti prekrasnom feratom. Iako se radi o kratkoj ruti, ovo je s razlogom jedna od najljepših ferata u Hrvatskoj. Put vodi preko stijene iznad mora te povezuje uvalu Slanu i rt Sušac. 

 

Ferata Žoharov put  

Ova ruta nalazi se u samoborskom gorju na planini Okić, a odličan je izbor za početnike. Staza je dugačka 350 metara, a za njeno svladavanje će vam trebati tridesetak minuta. 

 

Ferata Hvar

Ferrata Hvar se nalazi u brdima poviše Svete Nedjelje, sunčanog mjestašca na južnim obalama otoka Hvara. No, ova ferrata je namijenjena onima jakog srca i čvrstog želuca. Uspon do ferate je osiguran malim uskim stubama uklesanima u stijenu, a metalni most ferate se ljulja visoko nad naseljem. 

Dinarska ferata 

Za kraj smo ostavili feratu koja se smatra najtežom, pa je isključivo namijenjena već iskusnim penjačima. Iako se radi o zasigurno najzahtjevnijoj hrvatskoj ferati, pogled koji nudi vrijedan je penjanja. Dužina puta je 1700 metara, a za ovu ekspediciju trebat će vam sigurna četiri sata.