Obitelj Mikulić već je godinama poznato ime poluotoka poznatog po vrhunskim vinima, a ovih su dana svoju poslovnu priču podigli na novu razinu otvorivši Muzej pelješke tradicije.

Impresivna privatna zbirka amfora stara više od dvije tisuće godina, muljače, bačve, kotao za rakiju, stari alati, ognjište ili poprat, peć za kruh, slika Bogorodice zaštitnice vinograda, samari, kamenice, mlinica za maslinovo ulje poznate dubrovačke obitelji Sorkočević iz 19. stoljeća – samo su neki od eksponata jedinstvene zbirke koje su godinama prikupljali članovi obitelji Mikulić. U želji da ispričaju toplu priču o tradiciji i ljepoti života na Pelješcu, u sklopu svoje poznate boutique vinarije na vinorodnom položaju Postup u Mokalu otvorili su Muzej pelješke tradicije. Doživljaj za sva čula, jer obilazak završava degustacijom njihovih vrhunskih pošipa i postupa među kojima se posebno ističe Don Josip. Na više od 400 četvornih metara ova nam zbirka tako priča toplu priču o tradiciji Pelješca koju cijene i u kojoj uživaju mnogi.

vinarija obitelji mikulić

„Našem poznatom postupu ime je dao moj sin Antonio u znak poštovanja prema svom djedu Josipu, od kojeg je naslijedio ljubav prema vinogradarstvu, vinarstvu i proizvodnji maslina. Generacijama se bavimo uzgojem vinove loze i vinarstvom kao i mnoge obitelji na Pelješcu. Njima, pelješkim težacima, posvetili smo ovaj muzej. Naš obilazak simbolično započinje ispred slike djeda Josipa i unuka Antonia, u fokusu je vino koje se u antici s Pelješca transportiralo amforama, a još do sredine prošlog stoljeća u mjehovima na tovarima i mazgama u karavani poznatoj kao ponos. Sve smo to prikazali u našem Muzeju, a za kraj dojmovi se najbolje sabiru uz vino“, ističe Igor Mikulić, koji je otvorenjem Muzeja pelješke tradicije ostvario san.

vinarija obitelji mikulić

vinarija obitelji mikulić

vinarija obitelji mikulić

Godinama je stvarao ovu bogatu zbirku, iako je većina eksponata generacijama u vlasništvu obitelji danas itekako poznate u turističkim i vinskim krugovima. Uz sina Antonija u posao su uključene i kćer Adriana i supruga Sabina. Novim projektom Muzeja pelješke tradicije otvorenim uoči Uskrsa i nove turističke sezone zaokružili su bogatu ponudu. Osim jedinstvenog vinskog resorta kampa i glampinga Adriatic te nagrađivane butik vinarije u Mokalu, vlasnici su luksuznog heritage hotela Adriatic s vrhunskim a la carte restoranom.

vinarija obitelji mikulić

Sobe ovog boutique hotela mali su biseri dobrog ukusa gdje je pozornost posvećena svakom detalju. Za njih se brinu vlasnici hotela osobno, ističući povijesna obilježja te birajući namještaj i boje tkanina i dodataka tako da je skoro svaka soba originalna i drugačija od ostalih, dok jednako tako sve sobe odišu jednakom udobnošću i šarmom. Nose šest imena Stipan, Paulina, Isac, Jacob, Mimbelli i Peleg, a upravo ćete u njima doživjeti atmosferu starih jedrenjaka orebićkih kapetana. Tu je i vrhunski a la carte restoran Stari kapetan sa sezonskim namirnicama pripremljenim prema lokalnim receptima čuvenih peljeških kuharica i vrhunska vina Pelješca i vina Orebića iz, naravno, obiteljske vinarije Mikulić.

vinarija obitelji mikulić

vinarija obitelji mikulić

„Tko bi rekao da je na mjestu na kojem su danas profinjene sobe u Orebiću nekada bila crkva sv. Stjepana. U dokumentima prvi put se spominje 17. srpnja 1625. Kada je 1884. izgrađena nova crkva Pomoćnice kršćana, staru kupuje općina Pelješac i pretvara je u školsku zgradu, koja je nakon Drugog svjetskog rata preuređena u stanove i trgovine, a devedesetih potpuno napuštena“ kažu ukratko o zanimljivoj povijesti stare kamene zgrade koju su kupili početkom 2000-ih i pretvorili u boutique hotel. Njihova je obiteljska priča sada zaokružena, a vi imate još jedan razlog za posjetiti Pelješac.

vinarija obitelji mikulić

Foto: PR