Ovih dana u dalekom New Delhiju otvorila su se vrata Muzeja iluzija. Time je ekipa ove domaće franšize postala vlasnikom najvećeg lanca privatnih muzeja u svijetu.

Iluzije su poharale hrvatsku kulturno-turističku scenu s dosad otvorena tri muzeja, a ozbiljno jurišaju i na europske, te sve važnije svjetske metropole. Gotovo nerealno zvuči da su gradovi poput New Yorka, Pariza, Šangaja, Dubaija, Chicaga, Madrida, Istanbula, Atene i još dvadesetak drugih uspješni u prenošenju istog koncepta koji je potekao iz zagrebačke Ilice. Najavljeno je širenje i na američko tržište te u Saudijsku Arabiju, no zbog globalne epidemije pregovori su usporili. No, u međuvremenu Indija je dobila svoj prvi Muzej iluzija, a Hrvatska je potvrdila odličan izvozni proizvod.

Idejni začetnici i vlasnici, kumovi i prijatelji, Živović i Pamuković nemalo su puta istaknuli njihov nimalo romantičan početak. Čini se da je to zajednički nazivnik svih dobrih priča koje opstaju na račun odlične ideje i mukotrpnog rada. Prvotni cilj je bio Zagrebu ponuditi nešto novo i originalno. Mjesto koje će spojiti zabavu i edukaciju, propitkivati viđeno i dati interaktivnu notu te fotogeničnu kulisu, gdje je usluga bez iznimke izvanredna i prvoklasna, a iz kojeg odlazite bogatiji iskustvom, informacijom, fotografijom i željom da to iskustvo ponovite. I sve su to sami ponovili 30 puta!

Među prvima su mijenjali percepciju muzeja iz uspavanih, nekreativnih zdanja, gdje je naglasak na slušanju i gledanju u tišini sa zabranom dodirivanja, u mjesta gdje se informacije doznaju interaktivno, izlaskom iz tišine, propitkivanjem i naposlijetku fotografiranjem viđenoga. Edutainment koncept je napokon dobio pozornost koju i zaslužuje, posebice u pristupu djeci i mladima, jer najlakše je učiti i usvajati nove informacije kada se dobro zabavljaš. U cijeloj toj priči zagrebački Muzej iluzija možda je prvi i najmanji, ali ponudom i pristupom ljestvicu postavlja visoko, kako i priliči svakom začetniku ovako kvalitetne priče.

Tako sve posjetitelje Muzeja iluzija Zagreb očekuje Valentinovo, gdje osim „1+1 gratis ulaza“ parovi mogu sudjelovati u dilemma izazovu. Iz Muzeja poručuju da ni vezanje lisicama nije isključeno. Dan nakon Valentinova održat će se humanitarna izvedba već dobro znane crnohumorne drame „Igra uma“ boom!teatra čiji prihod ide obiteljima iz potresom pogođenih područja Banovine, a u sklopu odgovornog kazališta u muzeju sve će se odviti uz maksimalno poštivanje sigurnosnih mjera svih prisutnih.

Ekipa Muzeja iluzija svakodnevno na lokalnoj, ali i globalnoj razini priprema novitete za milijune svojih posjetitelja diljem svijeta!

 

 

Foto: @museumofillusions.newdelhi