Nakon što je i sâm Ryan Reyndols, na nedavno održanom press eventu povodom lansiranja novog “Armani Code” mirisa čije je zaštitno lice, priznao kako svojoj supruzi Blake tu i tamo “ukrade” hidratantne kreme kad mu je koža posebno suha, vjerojatno je i posljednji muškarac koji u tajnosti voli da mu je koža meka i čista odahnuo te shvatio kako njega kože ipak može biti sastavni dio beauty rutine uz “3-u-1 gel za tuširanje”, kao i da to ne znači kako se gube epiteti “pravog” i “muževnog” muškarca

Vratimo se samo tri, četiri desetljeća unazad. Make-up na muškarcima bio je mainstream i gotovo svaki glazbenik, glumac ili umjetnik 80-ih koji je držao do sebe i svoje muškosti nanosio je eyeliner. Bilo da se radilo o Georgeu Michaelu, Keithu Richardsu, Johnnyju Deppu ili Davidu Bowieju, postajalo je sasvim normalno vidjeti muškarca s make-upom i to se gledalo kao svojevrsni kulersko-buntovnički rock on moment. Međutim, rijetko se “dopuštao” običnim smrtnicima jer je bio namijenjen umjetnicima kao alat izražavanja te celebrityjima koji se nisu libili takve modne igre. Vratimo se još malo više unazad, primjerice u 19. stoljeće, i vidjet ćemo da je briga i njega tijela bila jednako važna i muškarcima i ženama. Štoviše, puno toga što danas percipiramo ženstvenim, i prije svega namijenjenim ženama, uopće nije imalo ženski predznak do prije samo par stoljeća, poput primjerice potpetica ili perika, suknji, haljina, tajica… Make-up na muškarcima zabilježen je još u drevnom Egiptu, i to ne samo snažan i prepoznatljiv crni eyeliner nego i razne inačice podloga, sjenila i rumenila iz tog vremena. Lakovi za nokte na muškarcima bili su sasvim normalna stvar 3200. godine pr. Kr. u drevnom Babilonu jer su na taj način označavali pripadnost klasi.

Stari Rimljani su također ostali prepoznati u tome koliko su pozornosti pridavali brizi za svoje tijelo, a ni kod njih nije bila rijetkost to da su muškarci koristili pudere u prahu, ruževe… Još u vrijeme kraljice Elizabete na prijelazu sa 16. u 17. stoljeće, make-up i njega bili su rezervirani za oba spola jer su i muškarci i žene jednako marili oko svog izgleda te su pokušali na što maštovitije načine privući pozornost, do te razine da su počeli miješati ocat i olovo, koje su nanosili na kožu. No, sa saznanjem što i najmanja količina olova može napraviti čovjeku, jasno je da se počelo pomalo zazirati od make-upa nakon što se saznalo da većina toga što su nanosili na sebe jest zapravo otrovno. Štoviše, sumnja se da je taj način postizanja što bjelje puti i bio razlog smrti kraljice Elizabete. Nakon toga, trend nanošenja make-upa bio je u padu, sve do 20. stoljeća, kad je beauty industrija pronašla način kako napraviti potpuno sigurne proizvode koji se mogu nanijeti na lice. No, beauty industrija targetirala je samo žene i na taj način potpuno izuzela muškarce iz jednadžbe, što je dovelo do toga da se muškarce koji koriste make-up i njeguju svoje lice percipira kao “manje muževne”. Shodno tome, i oni kojima je bilo potrebno njegovati svoje lice ostavljeno je poskrivećki se služiti preparatima partnerice.

Ipak, ono što je bitno jest biti svjestan da muška i ženska koža nisu iste i rijetko se mogu koristiti isti preparati. “Muška koža u prosjeku je i do 16 posto deblja od ženske, zbog čega je i otpornija. No, njihove lojne žlijezde imaju značajniju ulogu, a rezultat je masnija i kiselija koža, podložnija bakterijama, koje pak uzrokuju prištiće i pretjerani sjaj, dodamo li tome nečistoću uzrokovanu vanjskim utjecajima, tvrdom vodom ili duhanom. Međutim, najveći problem muške kože jest svakodnevno brijanje. Brijanjem se ne uklanjaju samo dlačice nego i površinski sloj kože. To često uzrokuje nadraženost, isušenost i crvenilo kože lica“, rekla je naša beauty kolumnistica Antonija Tretinjak.

Iako postoje mnogi preparati koji su uniseks, poput primjerice seruma, bilo bi najbolje odabirati proizvode namijenjene baš muškarcima jer su djelotvorniji, čime će imati i bolje rezultate. “Tretmani za mušku kožu zahtijevaju nešto drukčiji pristup. Naime, razina kolagena i elastičnih vlakana kod muškaraca je nešto viša nego kod žena. To njihovu kožu čini glatkom i otpornijom na bore. Osim toga, muška koža dulje zadržava vlagu zahvaljujući stabilnom hidrolipidnom sloju. Iako se znakovi starenja kod muške populacije uglavnom pojavljuju tek nakon 40. godine života (srećkovići!,) pravilna njega i prevencija nužne su već u 30-ima“, kaže Antonija.

Sve u svemu, nadamo se da će se percepcija njegovanja tijela i korištenja make-upa i u muškom svijetu promijeniti jer, osim što su njega i make-up samo načini kako da budemo najbolje verzije sebe koje želimo biti, također se možemo sjetiti 3785 stvari koje su znakovi muževnosti i pravog muškarca u odnosu na tri kapi seruma na lice – ili bilo kojeg drugog odličnog prozvoda koje vam donosimo na našoj listi onih koje bi svaki muškarac trebao isprobati.

Fotografije: Guliver/Getty Images, PR