Britanski brend Mulberry, drugi je po redu koji se udružio s vjerojatno najpopularnijom online platformom za prodaju vintage stvari, Vestiaire Collective, čiju ponudu i sami prokopamo barem jednom mjesečno

Kako je sve počelo? Vestiaire Collective u veljači 2021., pokreno je program naziva Brand Approved, s idejom da luksuzni brendovi otkupljuju komade od svojih top klijenata, kako bi ih preprodali na stranici. A s obzirom na to da je Mulberry još prošle godine pokrenuo in-house uslugu pod nazivom ‘Mulberry Exchange’, suradnja je došla sasvim prirodno.

U sklopu nje, Mulberry je htio dati svoj doprinos održivosti, te je omogućio klijentima da zamjene starije Mulberry komade za vaučer dućana ili kupe second-hand komade kojeg su oni sami pregledali i odobrili. U ovu novu suradnju odvažili su se slijedeći korake Alexander McQueen modne kuće, koji su suradnju s Vestiaire Collective potpisali još u veljači prošle godine, na samom početku.

Čini se da se i luskuzne modne kuće pomalo bacaju u resale second-hand tržište koje sve više raste. No kako i ne bi, time dobivaju bodove za održivost, novi kanal prodaje, te šanse za stvoriti odnos nekim sasvim novim kupcima. S obzirom na to da se second hand tržištu predviđa rast od 20 posto do 2025., ne čudi potreba da se napokon “uskoči na voz”. Možda to znači da će se napokon prestati i s paljenjem neprodane robe?