Izložba “Nam June Paik – In the Groove” prikazuje ranu eksperimentalnu praksu pionira medijske umjetnosti Nama Junea Paika, koju karakterizira začudna dovitljivost i zaigrana kvaliteta. Poput televizijskog signala ili internetskog impulsa, njegov je revolucionarni multimedijski rad globalno odjeknuo u svijetu umjetnosti.

Nam June Paik – In the Groove

Signali, paralele i refleksije u sličnom grooveu mogu se pronaći u hrvatskim i regionalnim umjetničkim djelima iz ovdašnjih muzejskih zbirki, korespondirajući s nekim od najzanimljivijih Paikovih radova. Na izložbi su predstavljena djela Nama Junea Paika, Marine Abramović, Vladimira Bonačić, Johna Cagea, Ive Deković, Sreča Dragana, Silvija Foretića, Ivana Ladislava Galete, Sanje Iveković, Nade Kolundžija, Katalin Ladik, Miodraga Lazareva Pashe, Georgea Maciunasa, Dalibora Martinisa, Charlotte Moorman, Vladimira Peteka, Miroslava Miše Savića, Aleksandra Srneca, Gorana Trbuljaka i Andreja Zdraviča.

Ovom izložbom osim predstavljanja rada Nama Junea Paika kustosi izložbe Sooyoung Lee, Olga Majcen Linn, Martina Munivrana i Dan Oki želie ukazati na specifične odnose Nama Junea Paika i paralelne prakse s umjetnicima iz regije.

Rehabilitation of Genghis Khan, Nam June Paik, 1993.

Izrazito eksperimentalna i inovativna praksa Nama Junea Paika bila je revolucionarna za suvremenu umjetnost. Njegov je pionirski rad pridonio artikulaciji polja videa i novomedijskih umjetnosti u njihovu formativnom periodu, a posebno dubinskom razumijevanju tehnologije elektroničkih komunikacija s utjecajem na globalnoj razini. U svojoj se karijeri Paik koristio različitim umjetničko-tehnološkim platformama kako bi promišljao nove društvene paradigme pod utjecajem suvremenih komunikacijskih tehnologija. Pritom je dovodio u pitanje i miješao različite medije eksperimentirajući s različitim pristupima u stvaranju umjetnosti, ostavivši nam u nasljeđe pionirske doprinose razvoju kanona suvremene umjetnosti.

Iako se Paikove umjetničke zasluge najčešće tumače kroz zapadnjačko očište interpretacija umjetnosti, ovaj je umjetnik bio u pravom smislu globalni fenomen. Djetinjstvo je proveo u Južnoj Koreji, glazbeno obrazovanje u ranim je godinama stekao u Japanu, a umjetničku karijeru izgradio je u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. Lucidnim objedinjavanjem raznolikih, kompleksnih, udaljenih kulturoloških fenomena u svojoj umjetničkoj praksi, Paik je donio globalnu i hibridnu perspektivu umjetničke prakse te je nadahnuo mnoštvo drugih umjetnika iz raznih dijelova Azije i zapadnog svijeta. Nam June Paik je među prvim umjetnicima demonstrirao dubinsko razumijevanje za revolucionarne implikacije upotrebe videotehnologija na društvo, pa tako i umjetnost. Zalagao se za “elektroničku autocestu” (electronic highway) u smislu otvorene i besplatne mreže s globalnom recepcijom, a protiv medijskih monopola kojima, nažalost, svjedočimo danas.

Izložba Paikovih radova i kreativnih procesa u MSU-u Zagreb osim što će regionalnoj publici prikazati njegove radove, mapirat će specifične paralelne prakse umjetnika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Tako će se kroz izložbu promišljati određeni aspekti medijske umjetnosti od 1960-ih do 1990-ih.

Fotografije: Nam June Paik Art Centre