Da su preparati za sunčanje na bazi mrkve jedni od najboljih, odavno znamo, baš kao i to da je mrkva jedna od najzdravijih namirnica koja bi trebala biti sastavni dio svakodnevne prehrane. Međutim, jeste li znali da mrkva zapravo može na prirodan način promijeniti i vaš ton kože?

Nedavno su TikTokom počela kružiti videa na kojima kreatori opisuju kako su konzumacijom mrkve promijenili podton kože, odnosno postigli blago osunčan i zdraviji izgled. Jedna kreatorica kaže da godinama konzumira tri mrkve dnevno te je priložila i fotografije sebe prije/poslije s jasno vidljivom razlikom. E sada, potaknuti manipulacijom filterima, moramo priznati da smo ove tvrdnje uzeli s upitnikom, no, istraživanja su na strani TikToka i mrkva doista može promijeniti naš ten. Dakako, to se neće dogoditi preko noći – potrebno je i do nekoliko godina kako bi se vidjela konkretna razlika, ali prve promjene u vidu zdravije kože izrealizirat će već nakon nekoliko mjeseci.

@glowbymarlowe Eating carrots can do this to your skin. #mariamarlowe #skincaretips #skincaretok #glowingskintips #glowingskincare #carrots #thingsyoudidntknow #fyp #foryou ♬ original sound – Marlowe | Acne Nutritionist

Mrkva je iznimno bogata beta-karotenom, prekursorom vitamina A, koji je ključan za zdravlje kože. Naime, beta-karoten se u tijelu se pretvara u vitamin A koji pomaže u održavanju zdravlja kože, štiteći je od sunčevih zraka i popravljajući oštećene stanice. Suprotno tome, manjak vitamina A može dovesti do suhe i grube kože. Isto tako, beta-karoten ima i svojstva antioksidansa koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, što smanjuje oštećenje kože uzrokovano UV zrakama. To znači da beta-karoten pruža cjelodnevnu zaštitu od UV zraka te djeluje kao prirodni SPF, no to ne znači da nije potrebno upotrebljavati i uobičajene SPF proizvode.

Nadalje, vitamin A i antioksidansi koji se nalaze mrkvi kožu pružaju divan, prirodni glow, umanjuju lučenje sebuma i blagotvorno utječu na probleme s aknama. Tome doprinosi i činjenica da mrkva sadrži velike količine vode i hidrira kožu pružajući još puniji i zdraviji izgled.

Neke studije (Nutrition Journal) čak potvrđuju i da su antioksidansi poput beta-karotena ključni za neutralizaciju oksidativnog stresa koji može oštetiti kožu. Kad zbrojimo sve napisano, mrkva je bez razmišljanja naš novi must-have beauty saveznik koji, osim što će kožu i ten učiniti zdravijim i ljepšim, ima odličan utjecaj i na sveukupno zdravlje.

Stoga, daljnji koraci su jednostavni, nabavite mrkve iz prirodnog uzgoja i krenite s konzumacijom tri dnevno, pratite promjene i vrlo brzo uživajte u brojim blagodatima!

Foto: TikTok, Unsplash, Instagram / @fakander