Od 23. do 27. kolovoza u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, uz vrhunske domaće i  međunarodne umjetnike, bogat popratni program, pozdravite ljeto u gradu gdje sunce najljepše zalazi

U Zadar nam ovih dana stižu umjetnici iz Slovenije, Mađarske i Londona, kantautorica Dunja Ercegović i međunarodni performer Boris Kadin. Svojom plesnom snagom zadivit će vas i dvije zadarske plesačice, obećaje Monoplay, festival suvremenog plesa koji ove godine održava svoje 14. izdanje.

Boris Kadin foto by Micahela di Savino
Boris Kadin, foto: Micahela di Savino

Monoplay – festival sola je plesni festival u Hrvatskoj u domeni suvremenog plesa i njegovog izričaja unutar suvremenog kazališta, a jedini je specijaliziran za predstavljanje solo izvedbe. Međunarodni plesni festival MONOPLAY održava se u Zadru od 2009. godine uvijek krajem kolovoza.

Od samog osnutka pa do danas Festival, koji se razvio vrlo spontano iz želje da se pomogne članici Zadarskog plesnog ansambla da nastavi školovanje u inozemstvu, redovito svake godine unapređuje svoje organizacijske i umjetničke kapacitete. Na taj se način iz malenog Festivala razvio u izuzetno značajno ljetno događanje na kojem se susreću stručnjaci, umjetnici, kritičari, pedagozi te mladi naraštaji plesača s publikom te kroz zajedničke festivalske dane otvaraju međusobni dijalog i razumijevanje te tako rade na sustavnom unapređenju ne samo vlastitog rada nego utječu i na razvoj zadarske a i cjelokupne domaće plesne scene.

Nataša Kustura Melusine foto by KREŠIMIR SORIĆ
Nataša Kustura Melusine, foto: Krešimir Sorić

Kvaliteta, razvoj te unapređenje umjetničkog i organizacijskog rada iz godine u godinu se očituje sve brojnijom publikom te spajanjem s edukativnom platformom STREAM Zadar.

Budući da su mladi naraštaji te posebnost zadarske plesne scene od velikog značaja od samog pokretanja Festivala MONOPLAY, redovito u sklopu Festivala predstavljaju radove mladih umjetnika, studenata Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba te također predstavljamo i zadarsku plesnu scenu čiji plesači tijekom ovog događanja imaju priliku predstaviti se i publici koja dolazi iz raznih dijelova Hrvatske i Europe.

Što vas sve očekuje sljedeći tjedan, provjerite ovdje.

 

Foto cover: Adrijana Vidić