Nakon vrlo uspješnih izložbenih izdanja u Berlinu i gradu Mühlheim an der Ruhr, impresivno umjetničko iskustvo Monetov vrt prvi puta gostuje u Austriji, u bečkoj koncertnoj dvorani Marx Halle.

Do 29. siječnja 2023. u austrijskoj metropoli možete doživjeti fantastično multimedijsko putovanje kroz povijest i ujedno biti jedan o tisuće posjetitelja koji su posjetili ovu izložbu i za koju kažu daje vrhunski doživljaj za sva osjetila.

Imerzivno umjetničko iskustvo, kako ga opisuju, Monetov vrt (eng. Monet’s Garden) prikazuje putovanje kroz povijest od 360 stupnjeva te djela jednog od najvećih umjetnika prošlog stoljeća u novom doživljajnom formatu! Jedinstveni izložbeni koncept osmišljen je najnovijom multimedijskom tehnologijom, s kojom posjetitelj može potpuno uroniti u svijet i slavna umjetnička djela slikara Claudea Moneta (1840.-1926.). Razrađene instalacije i projekcije u kombinaciji s glazbom stvaraju burne svjetove boja i čine slike živima i opipljivima na način koji dosad nije viđen. Za gledatelja, iluzija se pretvara u stvarnost.

Monets Garden

Izložba je doživljaj za sve – od malih do velikih. Posjetitelji doživljavaju svijet Claudea Moneta, njegove boje i poznata djela na prekrasan način kao da su stvarno na sceni. Boje, svjetlo, projekcija vode – sve oživljava!” (Roman Beranek, kreativni direktor)

Monets GArden

Kako bi u potpunosti mogao ući u svijet francuskog slikara, posjetitelj prolazi kroz tri sobe doživljaja. Svaka je soba vrhunac sama po sebi i ne samo da promatraču daje uvid, već i nova iskustva i perspektive o Monetovom životu, radu i djelima. Prva stanica na putovanju kroz izložbu je atelje utemeljitelja impresionizma, gdje su nastala njegova velika djela. Monetovo oslabljenej vida (1922.) i uništenje njegovih slika (1925.) čine okvir za davanje dubokog uvida u njegov ionako bogat život i umjetnički razvoj.

Monets Garden

Iz ateljea posjetitelj nastavlja šetnju do Monetovog vrta, svjetski poznatog vrtnog krajolika u Givernyju u Normandiji. Ovdje se stvarnost stapa s digitalnom percepcijom, tako da se dobiva novi pogled na umjetnikova djela, uranjajući publiku ne samo u njegove slike nego i u njegove percepcije, tehnike i načine poimanja njegove umjetnosti. Monetove središnje teme poput svjetla, sjene, vjetra i elementa vode kao površine za refleksiju, integrirane su i utkane u cjelokupni poetski koncept korištenjem najsuvremenije tehnologije. Prelaskom mosta doalzi se do Monetove kuće, gdje se posjetitelj može interaktivno igrati s velikom zidnom projekcijom – iskustvo koje je i fizičko i poetično.

Monets Garden

U izložbenom prostoru koji slijedi vrhunac je izložbe, a posjetitelj je tada potpuno uronjen u Monetove slike kako bi ih istinski doživio i izgubio se u poeziji svjetski poznatih djela kao što su “Rt la Héve za vrijeme oseke”, “The Lady in the Green Dress” ili “The Studio Boat”. Slike lopoča, vrhunac Monetova opusa, prikazane su kao finale priče – i to u duhu velikog majstora: cijela prostorija postaje gigantski ribnjak s lopočima stvarajući iluziju beskrajne cjeline. Promatrač se nalazi usred slika, uronjen u svjetlo i zvuk, te tako postaje dio scenografije – umjetnička djela stupaju u interakciju s njim i umjetnost postaje besprijekorna poezija.

Monets Garden

Izložba je projekt švicarskog kreativnog laboratorija Immersive Art AG i Alegria Konzert GmbH i trenutno se, osim u Beču, može pogledati i u New Yorku i Zurichu, a planira se zaustaviti i u Hamburgu, Stuttgartu, Münchenu, Stockholmu i Londonu.

Monetov Garden

Monets Garden

Monets Garden

Monets Garden

Monets Garden

Foto: Lukas Schulze, Alegria Konzert