Veselimo se svakom novom licu u našoj rubrici Modni/Crush, u kojoj imamo priliku javnosti predstaviti inspirativne pojedince s domaće scene. Sada je na red došla djevojka čije je ime Dora Mahmić!

Kako je i sama za sebe rekla ispod jedne fotografije na svom instagramu, ona nije još jedna prosječna tajnica iz devedesetih. Ova zaljubljenica u modu koja ne vjeruje u trendove pronalazi svoje stilske uzore u retro estetici prošlog stoljeća, a u razgovoru nam je otkrila tko je imao najveću ulogu u razvijanju njenog interesa za modu i je li u timu za ili protiv najlonka u boji kože. Evo što smo još saznali o njenom modnom putovanju.

dora mahmić

Tko je ukratko Dora?

Splićanka koja već trećinu svog života živi u Zagrebu. Kao magistra germanistike i fonetike bavi se jezicima i humanističkim znanostima pa su joj društvena pitanja uvijek u fokusu razmišljanja. Moda je nešto što ju je oduvijek jako zanimalo, sve od rane faze naivne zaljubljenosti do danas, kada je i dalje voli iskreno, ali uz veliku dozu kritičnosti.

Kako bi opisala svoj stil?

Volim kada je sve veoma jednostavno – boje, kroj i silueta. Najšarenija stvar koju ćete pronaći u mom ormaru je vjerojatno neka ljetna haljina, a s obzirom da je sada zima, najviše naginjem neutralnim tonovima. Tako trenutno prevladavaju oversized kaputi i sakoi, vunene dolčevite ili muški džemperi te crne hlače i traperice. Komadi s muškog odjela nisu stranci u mom ormaru jer obožavam plesati između masculine-feminine stila.

U svakom slučaju smatram da od stila ne bismo trebali stvarati obavezu. On će se mijenjati prema raspoloženju, ali i s godinama. Nema mi ljepše stvari nego vidjeti stariju osobu koja je u potpunosti svoja u onome što nosi.

dora mahmić

dora mahmić

Kada si otkrila ljubav prema modi?

Moram priznati da je u tome veliku ulogu igrao moj bratić koji je kao dijete htio postati modni dizajner. Zajedno smo listali modne časopise i satima pričali o najnovijim revijama s tjedna visoke mode. U srednjoj školi sam napravila Tumblr stranicu posvećenu estetici i modi te i dan danas tamo pronalazim odličnu inspiraciju.

Koji ti je najdraži komad u ormaru?

Hm, zaista je teško izdvojiti samo jedan. Možda pletena bijela torbica nizozemskog brenda Pien Studios. Ručni je rad, proizvodi ih se samo nekolicina tjedno, a dizajnerica u izradi koristi reciklirani pamuk. Biram manje dizajnere kada god sam u prilici, kako bih što više izbjegla kupovinu fast fashion brendova. Naravno, dogodi se i meni da pokleknem, ali trudim se te porive svesti na minimum.

dora mahmić

dora mahmić

Tko su ti modne inspiracije?

Modne ikone 70-ih poput Biance Jagger i Marise Berenson te supermodeli 90-ih, posebice Kate Moss. Od današnjih djevojaka mi se najviše sviđa stil američke it djevojke Devon Lee Carlson. Iako je njen stil u potpunosti različit od mojeg i ja nikada ne bih imala hrabrosti odjenuti većinu njenih kombinacija, upravo način na koji ona spaja nespojivo dok iz svakog looka pršti osobnost, ono je što me inspirira.

dora mahmić

dora mahmić

Bez kojeg komada ne bi mogla zamisliti svoj look?

Bez svijetlo plavih vintage Levis 501 traperica. Što god da iskombiniram uz njih, one to mogu podnijeti. Definitivno postoji razlika u tome kako se šiju danas jer ove nove nikako ne pristaju tako dobro kao one za koje imate osjećaj kao da ste pronašli blago kada ih iskopate iz bespuća second-hand ponude.

Estetika kojeg dizajnera ti je najprivlačnija?

Era Phoebe Philo za Celine, Sarah Linh-Tran i Christophe Lemaire koji stoje iza brenda Lemaire te švedski Toteme pod vodstvom Elin Kling. Od hrvatskih brendova bih izdvojila Seadro Monike Zubović te Mariju Kulušić.

dora mahmić

dora mahmić

Koji trend ti se nikako ne sviđa?

Nastojim izbjegavati trendove općenito. Smatram da prestanak interesa za trendovima dolazi sa zrelošću i samopouzdanjem. Tek kada se malo bolje sami upoznamo, počnemo nositi ono što nam se uistinu sviđa, bilo ono u trendu ili ne.

Trendovi potiču nesuvisli konzumerizam i kreiranje osobnosti samo prema onom što je najmodernije u tom trenutku, a kao i sami predmeti, takva osobnost je vrlo kratkog vijeka.

Postoji li nešto što nikada ne bi obukla?

Za odjeću bih rekla da ako je dobro skrojena te pristaje mom tijelu nema ograničenja, a što se tiče modnih dodataka mislim da povlačim crtu dobrog ukusa kada su u pitanju najlonke u boji kože.

dora mahmić

Koje osnovne komade preporučuješ kod izgradnje jednostavnijeg, održivog ormara, odnosno koji su za tebe must-have komadi u capsule garderobi?

Traperice koje savršeno pristaju, dobro krojene crne hlače od odijela, bijeli T-shirt i košulja, vuneni ili kašmir pulover te oversized sako. Većinu ovih komada možete pronaći u nekoj od second-hand trgovina u vašem gradu. Volim davati dobro očuvanim komadima odjeće novi život.

dora mahmić

Moram priznati kako nije teško primijetiti da se odjeća koja se danas šije proizvodi na vrlo štetan način za ljude i planet. Od hiperproizvodnje, loših uvjeta za radnike do nekvalitetnih materijala i poticanja nepotrebne potrošnje, lista razloga koja ide u prilog second-hand kupnji je pozamašna. No, kako je moja prijateljica Ana Carević već napomenula, bilo kakvo nagomilavanje odjeće je kontraproduktivno te poništava svrhu koja se dodjeluje second-hand kupovini.

Kojim se pravilima vodiš pri kombiniranju komada, kako spojiti super outfit?

U ljubavi, ratu i modi nema pravila. Šalu na stranu, koliko god to zvučalo otrcano, najbitnije je da se osoba osjeća udobno i samopouzdano u onome što nosi. S obzirom na količinu ponude i poticaja iz okoline važno je barem pokušati ne prepustiti se u potpunosti konformizmu.

Koga bi s naše scene nominirala za naš sljedeći modni crush?

Manekenku Luciju Beden.

dora mahmić

Foto: Dora Mahmić Instagram