U našoj rubrici Modni/crush predstavljamo inspirativne pojedince s domaće scene koji donose svoju nezaboravnu modnu priču. Naša današnja gošća je Ana Carević

Što možemo reći o ovoj djevojci na čiji spomen na pamet padaju samo lijepi gradski i mediteranski vizuali, nepogrešiv modni ukus i duh nekih prošlih jednostavnih vremena? Ako ste mislili da su osamdesete već davno prestale biti modno relevantne, a onaj stari mamin sako možete baciti, razmislite još jednom. Žene ne mogu nositi odijela i pritom biti seksi i ženstvene? Krivo. Minimalizam je precijenjen? Ne u ovom slučaju. Najbolje da nam ostatak svoje modne priče ispriča sama Ana Carević.

ana carević

Tko je Ana?

Ana je jednom nogom u Dubrovniku, a drugom u Zagrebu. Zaljubljena je u modu, a u slobodno vrijeme možete ju pronaći kako neumorno lista modne editorijale, posebno one iz sedamdesetih i osamdesetih, čita knjige, trenutno također usmjerene na modu, a pažnju joj u zadnje vrijeme posebno odvlači i poezija. Ana se voli izgubiti u šetnji bez cilja i na tom putu naići na motivaciju, inspiraciju, a na kraju uvijek završi i s nekim posebnim vintage komadom. Osim toga, apsolventica je komunikologije i trenutno radi na diplomskom radu koji će otkiti koji su omiljeni komunikacijski kanali hrvatske modne scene.

ana carević

Jako volimo tvoj stil. Kako bi ga sama opisala?

Rekla bih da je moj stil kombinacija muških i ženskih komada, vintagea i hrvatskog dizajna te ljubavi i kreativnosti. Općenito, za mene je stil puno više od samih odjevnih komada. To je način na koji hodamo, kako se smijemo, naše samopouzdanje i energija koja isijava. Moda je prolazna, a stil je zauvijek.

ana carević

Kada si otkrila ljubav prema modi?

Nemam neki the moment koji bih izdvojila. Taj put kod mene je išao od maminog ormara, preko srednjoškolskih kikseva, pa sve do današnjeg modnog otkrivenja. Za moju ljubav prema vintageu zaslužan je Zagreb i prva godina upoznavanja novog grada. Taj svijet me vrlo brzo kupio i izgradio neka divna prijateljstva.

Imaš li neki najdraži komad iz svoga ormara?

Teško mi je izdvojiti jedan komad, ali u zimskim mjesecima se uvijek rado vraćam vintage  odijelu koje sam pronašla u Njemačkoj, predimenzioniranom šalu Marije Kulušić, kao i ten:ten torbi.

ana carević

Tko su ti modne inspiracije?

Modnu inspiraciju pronalazim svugdje oko sebe. U moru modnih časopisa koje posjedujem, na putu do tramvajske stanice, ali i na Instagramu gdje preferiram pratiti zanimljiva i manje poznata lica.

Bez kojeg komada ne bi mogla zamisliti svoj look?

Obožavam sakoe i nekako mislim da su postali moj zaštitni znak. Osim sakoa, moja sigurna karta je i klasična bijela košulja, a bez naušnica se osjećam golo.

ana carević

Estetika kojeg dizajnera ti je najprivlačnija?

Budući da se u odijelima osjećam snažno, odu bih odala Yves Saint Laurentu koji je tvorac Le Smokinga kojim je popularizirao ovaj, do tada isključivo muški, komad odjeće te je sam za sebe rekao Chanel freed women, and I empowered them. No, moram reći da sam trenutno zaljubljena u sivo odijelo iz nove kolekcije Marije Kulušić.

ana carević

ana carević

Koji trend ti se nikako ne sviđa?

Ne sviđa mi se niti jedan trend koji je slijepo kopiran iz izloga ili s internetskih stranica. Vrlo je lako vidjeti nosi li pojedinac odjeću (trend) ili trend nosi njega.

Postoji li nešto što nikada ne bi obukla?

Ne volim reći da nikad ne bih, ali sa sigurnošću mogu reći da na meni nikada nećete vidjeti tenisice na petu. Vrijeme je da netko preuzme odgovornost za taj zločin.

ana carević

Koje osnovne komade preporučuješ kod izgradnje jednostavnijeg, održivog ormara, odnosno koji su must-have komadi u capsule garderobi?

Mislim da to uvelike ovisi o stilu pojedinca. Međutim, nekome tko voli klasičan stil s ponekim odmakom, preporučila bih košulju i odijelo koje je uvijek ready-to-go, odnosno može se kombinirati u nešto ležernijim, ali i strožim poslovnim prilikama. Osim toga, pažnju volim obratiti i na dobar par cipela koji ima moć podići cijelu kombinaciju, koliko god ona jednostavna bila. Prilikom kupnje se svaki put i sama pitam je li mi neki detalj ili modni komad uistinu i potreban te s čime ga mogu kombinirati. Bez obzira na to što uvijek biram second hand i vintage, ne mislim da je u redu puko nagomilavanje odjeće isključivo zbog nešto nižih cijena. Tim korakom održiviji stil postaje i ne više toliko održiv.

ana carević

Kojim se pravilima vodiš pri kombiniranju komada, kako spojiti super outfit?

Rekla bih da nema pravila. Rijetko kada unaprijed smišljam kombinacije jer se odijevam onako kako se u tom trenutku osjećam. Ključ svega jest ostati vjeran sebi i zadržati vlastitu autentičnost, a svi dobro znamo da to katkad i nije lako u moru trendova i društvenih mreža.

Koga bi s naše scene nominirala za naš sljedeći modni crush?

Nominiram Karmen Nivić!

Foto: Instagram Ana Carević