U ovim pomalo nestvarnim mjesecima koje smo proživjeli te se usput adaptirali kako smo  najbolje znali, Marija Kulušić odabrala je koristiti vrlo jednostavne tkanine u nadolazećoj kolekciji za  proljeće/ljeto 2022. koju je transformirala raznim intervencijama

 Većina korištenih je tkanina hrvatske proizvodnje, a u kolekciji ima i deadstock tkanina ili  onih starijih, poput lana nastalog prije 70-ak godina, također na području Hrvatske. Tako je klasični ‘kabaničar’ poslužio za elegantniju verziju kabanice ili kaputa.  Fini pamuk koji se inače koristi za stolni program korišten je za izradu haljina, topova i  balonera koji su bojadisani u kupelji sa hrđom.  

Marija Kulušić SS22 Marija Kulušić SS22 Marija Kulušić SS22

Detalji bojadisani hrđom pojavljuju se na sakou koji uz nabrani top vezan straga polazi od  renesansnog kostima. Poslužial se renesansom kao polazištem jer “…asocira na duhovni i  intelektualni preporod te novi pogled na život jer mislim da iz pandemije nećemo izaći kao  iste osobe”, kaže Marija. 

Marija Kulušić SS22 Marija Kulušić SS22 Marija Kulušić SS22 Marija Kulušić SS22

Po prvi puta se u kolekciji pojavljuje ručno rađeno pletivo (top sa resama) od mekanog šenila  žute boje. Od ostataka kože iz prijašnjih kolekcija izrađen je kožni kaput i suknja.  Zapravo su sami ostatci kože diktirali oblik pa su stoga nakon velike količine izrezanih kockica  spontano sastavljani. Upravo je ta neopterećenost bila glavna vodilja i kod izrade torbe koju  čini niz od tri kugle, svaki krug je jedan pretinac ispunjen punilom od recikliranih plastičnih  boca, a torbe se mogu nositi i oko ruke. Po prvi puta za kolekciju je ručno izrađen šešir blago višeg ‘oglavlja’.

Marija Kulušić SS22 Marija Kulušić SS22 Marija Kulušić SS22 Marija Kulušić SS22

Lookbook je snimam u raznim prostorijama u vili Kumrovec, a više o kolekciji saznajte na www.marijakulusic.com.

Fotograf: Denis Butorac

Make-up i frizure: Petra Sever

Model: Maria Burić, Colors Model Management