Na društvenim se mrežama sve više pojavljuje ovaj simpatičan pufasti kolačić, i iako izgleda kao da je jako zahtjevno pripremiti ga, ako imate potrebne sastojke, nije uopće gnjavaža

Mochi je japanski kolačić od riže izrađen od mochigome (糯米), ljepljive riže kratkog zrna. Prirodno je bijel, ljepljiv, elastičan i doima se poput žvakaće gume. Okus je poput riže kad nema punjenja i premaza, ali mochi je svoju popularnost dobio zbog svoje izrazito zanimljive teksture. Izvan Japana mochi konzumiraju kao sladoled i slatko punjenje, no kada Japanci kažu ”mochi”, misle na bijeli, koji se koristi i za slana i slatka jela. Kako god, ovaj recept, kad naučite osnovnu pripremu, možete nadopunjavati punjenjima po ukusu!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mochidoki (@mochi_doki)

Sastojci:

150 g slatkog rižinog brašna (mochiko)

300 ml vode

200 g šećera

kukuruzni škrob ili šećer u prahu (prema potrebi)

boja za kolače po želji (možete i bez toga)

 

Priprema:
1. U vatrostalnu posudu dodajte vodu, te polagano počnite dodavati rižino brašno, cijelo vrijeme miješajući kako se ne bi stvorile grudice.

2. Kuhajte na pari, kad se tijesto počne lijepiti za posudu, počnite lagano dodavati šećer. Sve kuhajte u pokrivenoj posudi (nastavite kuhati na pari) oko 20 minuta, a kad tijesto postane ljepljivo i kompaktno, maknite posudu s vatre i dobro miješajte dok se ne počne hladiti.

3. Prebacite smjesu na papir za pečenje koji je prethodno posipan kukuruznim škrobom ili šećerom u prahu. Mijesiti tijesto dok ne bude glatko.

4. Smjesu razvaljajte u kobasicu, podijelite na osam dijelova. Spljoštite ih rukom i napunite kikiriki namazom, čokoladom, džemom i sličnim punjenjem po želji. Formirajte u kuglice i odložite ih u zamrzivač na oko pola sata.

5. Prije posluživanja ostavite ih da miruju desetak minuta na sobnoj temperaturi.

6. Mochi možete poslužiti i uz sladoled, popularni su oni od zelenog i matcha čaja.

Foto: Thinkstock