Festival je idejno začet kako bi na isto mjesto doveo mlade nagrađene autore i omogućio nove kontakte i razmjene ideja, a ove se godine održava od 7. do 9. srpnja

Sedmu godinu za redom udruga Kultipraktik organizira festival mladih autora Prvi prozak na vrh jezika. Nazvan prema istoimenim nagradama koje omogućuju objavljivanje mnogih, sad već i kultnih i klasičnih knjiga, poput “Nasmijati psa” Olje Savičević Ivančević ili “Autopilota” Darka Šeparovića, Festival je idejno začet kako bi na isto mjesto doveo mlade nagrađene autore i omogućio tako nove kontakte i razmjene ideja, promovirao cijeli pogon koji stoji iza njihova lansiranja na u književnost i omogućio predstavljanje široj publici.

Ove godine imamo prilike čuti pet mladih nagrađenih autorica i jednog autora. Premijerno će biti predstavljene tri knjige, bit će praizvedba dramatizacije jedne, predstaviti će jednu Književnu zadrugu i knjige dobitnice nagrada: Prozak, Na vrh jezika, Slavić, Goran i Gjalski.

Prvi dan održava se već tradicionalna dodjela nagrada Prvi prozak na vrh jezika za prošlu godinu, ovoga puta Antoniu Karloviću za poeziju i Mimi Juračak za prozu, a u nastavku nas očekuju “Patnje mlade Hane” Katje Gorečan u režiji redateljice Rajne Racz.

Drugi dan programa su razgovori s Vanjom Šunjić, Enom Katarinom Haler i Marijom Skočibušić, a treći dan su razgovori s Vidom Sever, Lorom Tomaš i Lucom Kozinom.

“Ovaj Festival je transfuzija svježe krvi u scenu, smotra onih koji dolaze, koncentracija kvalitete koju se potiče i razvija, pogled u budućnost. Književnost koja nema nove glasove je već mrtva, samo se to na njoj još ne vidi. E, pa ovdje ti novi glasovi dobivaju razglas, a nerijetko nakon festivala nastaju i novi bendovi. Od festivalskog brenda do benda… “ kaže Kruno Lokotar, začetnik i organizator festivala.

Program svakodnevno, od srijede 7. srpnja, započinje u 19 sati u Booksi u parku, a dodatne detalje pronađite ovdje.

 

Foto: PR