Otkada su pokrenuli ovaj domaći održivi brend obuće, braća Boljar konstantno nižu nove uspjehe i kolekcije koje nas baš uvijek oduševe. Ususret ljetnoj sezoni stiže još jedna MIRET kolekcija tenisica koja s hrvatskih otoka donosi posebnu priču o suživotu čovjeka i prirode. Morate vidjeti!

Iz prirode za prirodu

MIRET novom kolekcijom obuće nastoji osvijestiti važnost flore u očuvanju bioraznolikosti i održavanja ravnoteže u ekosustavima. Iz tog razloga nova kampanja pod nazivom Agave Is Life u središte postavlja moćnu agavu, biljku koja je mnogim ljudima kroz povijest bila izvor hrane, lijekova, odjeće i alata. Biljka je to koju mnogi nazivaju pustinjskom ljepoticom, a čije su iznimno fine niti krasile i poznatu hvarsku čipku.

Bioraznolikost kao misao vodilja

Posebna veza biljaka i ljudi specijalno se odražava na otocima koji nastavljaju inspirirati MIRET iz kolekcije u kolekciju. Hrvatski otoci su prava žarišta bioraznolikosti i zbog toga novu generaciju MIRET tenisica s povišenim đonom u niskoj i visokoj varijanti, krase imena ISOLA (otok) i FLORA (biljni svijet) te tako postaju stalni podsjetnici na prirodu koju treba čuvati. Upravo s hrvatskog otoka Visa stiže i snažan glas domaće botanike i lice koje nosi ovogodišnju kampanju, botaničar Sandro Bogdanović. Evo što kaže o situaciji u kojoj se nalazimo.

Ekosustavi pučinskih otoka posebno su zanimljivi jer su zahvaljujući izolaciji i udaljenosti od kopna iznimno očuvani. Ne prijeti im toliko zagađenje, urbanizacija niti miješanje s drugim vrstama s kopna. Naši otoci su oaze bioraznolikosti i autentičnosti vrsta koje polako postaju rijetkost područja Mediterana. Moramo očuvati bioraznolikost jer će bez nje, ultimativno, uslijediti potpuna destrukcija.

Život u skladu s prirodom

Važno je da se biljke ne uzimaju zdravo za gotovo, posebno u svijetu u kojem bioraznolikost nestaje. Srećom, Hrvatska je u samom europskom vrhu po pitanju raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta, a kampanje poput ove nastoje podići svijest o tome koliko je važno da tako i ostane.

Danas, na Međunarodni dan očaranosti biljkama, MIRET novom kolekcijom tenisica koje su izrađene od prirodnih materijala poput vune, konoplje, eukaliptusa, pluta i kaučuka, slavi život u skladu s prirodom, naglašavajući moć koju biljni ekosustavi imaju za sav život na zemlji. Možemo zaključiti da je hodanje dobro za zdravlje, a hodanje u Mireticama dobro je i za – okoliš. Novu kolekciju možete istražiti na www.miret.co.

 

Foto: Domagoj Blažević