Uvijek drugačiji i uvijek svoj. Milan Fashion Week nije bez razloga jedan od najpraćenijih i najposjećenijih modnih tjedana. Italija je uvijek bila sinonim za modu, a veliki dizajneri poput Prade, Roberta Cavallija, Giorgio Armanija i MSGM samo potvrđuju zašto je talijanska moda jedna od najjačih.
‘Strah nas okružuje. Strah i opasnost’- rekla je Miuccia Prada nakon prikazivanja kolekcije odjeće oko koje se digla velika prašina zbog vezica na sweatshirtu koje su asocirala na omče za vješanje. Prada je također napadnuta i nakon privjeska za ključeve koji se referira na ‘blackface’. Nakon silnih optužbi, u Pradi su odlučili angažirati umjetnika Theaster Gatesa i redateljicu Avu Duvernay koji će paziti da se ovakve neugodne situacije ubuduće izbjegnu. Cijela kolekcija je imala pomalo horor prizvuk, za čiju je inspiraciju Prada očito tražila u likovima iz filma Adams family. Duge pletenice koje padaju naprijed, tamne boje i blijeda lica, u kontrastu s teškim ručno pletenim haljinama koje su ukrašene detaljima poput cvijeća, zaokružile su kolekciju u jednu povezanu cjelinu.
Kolekcija MSGM bila je spoj motokrosa i kulture 80-ih godina. Mini puf suknje u pink i crnoj boji u kombinaciji s dramatičnim rukavima, ‘dijamantno’ odijelo i genijalni oversize color block kaputi oduševili su sve prisutne.
‘Ovdje se radi o zaštiti luksuza. Svjedočimo histeriji logotipa i tenisica, mislim da smo ipak otišli malo predaleko. Status, privlačnost, zavođenje’- tim riječima je Paul Surridge opisao svoju kolekciju za Roberta Cavallija. Print uzorci u kontrastnim ili sličnim nijansama te statement visoke čizme preko koljena davale se na dramatičnom touchu cijeloj kolekciji.
Već tradicionalno Giorgio Armani da pušta svoje goste da ulaze u backstage kako bi im omogućio da svojim mobitelima fotografiraju njima bitne trenutke i atmosferu. Klasična i elegantna kolekcija, u kojoj su se izmjenjivali muški i ženski modeli u izvrsno krojenim odijelima. Iako je cijela kolekcija izrađena u crnoj i plavoj boji, vidio se klasičan i uvijek dosljedan potpis Giorgia Armanija.