Michaela Coel stvorila je, napisala, ko-režirala, izvršno producirala i glumila u hvaljenoj seriji “I May Destroy You”, a za vikend je osvojila i nagradu Emmy. O njezinom dirljivom govoru pričaju svi

Ova 33-godišnja zvijezda osvojila je nagradu (i pritom, moramo priznati, nas nije nimalo iznenadila) za izvanredno pisanje za seriju, film ili dramski specijal na nedjeljnoj 73. dodjeli Emmy nagrada za svoju seriju “I May Destroy You”.

Svoj kratak, ali nevjerojatno snažan govor o prihvaćanju uputila je posebno svojim kolegama književnicima, prije nego je seriju posvetila svima koji su preživjeli seksualni napad. “Napišite naslov koji vas plaši, zbog kojeg se osjećate nesigurno, koji vam nije ugodan. Izazivam vas. U svijetu koji nas mami da gledamo u živote drugih kako bismo lakše utvrdili kako se osjećamo prema sebi i okrenete to u potrebu da budete stalno vidljivi.” Nastavila je: “Čini se da je vidljivost ovih dana jednaka uspjehu. Nemojte se bojati nestati iz nje, neko vrijeme od nas i vidjeti što vam dolazi u tišini.”

“Posvećujem ovu priču svakom preživjelom od seksualnog napada”, zaključila je Coel, koja, osim što je u seriji koju je stvorila istraživala pitanje osobnog identiteta, dio glavnog lika Arabelle oslanja se na njezin vlastiti život, nakon što je seksualno napadnuta prije 5 godina.

“Zaista ne znam pokušava li serija odgovoriti na pitanje o silovanju ili natjerati ljude da postave pitanje o silovanju”, rekla je prošle godine za People. “Definitivno to pokazujem i pretpostavljam da tražim od svih nas da razmislimo o tome. Želim da publika misli i zapravo razmišlja izvan čina silovanja. Kako budete išli naprijed u ovoj seriji, shvatit ćete da se događa još mnogo toga.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michaela Coel Web (@michaelacoelweb)

Coel je o svom seksualnom napadu progovorila 2018. godine, rekavši da je izašla na piće s prijateljicom, a sljedeći dan shvatila da je napadnuta. Iako je Coel za NPR rekla da je namjerno zadržala neke razlike između vlastitog iskustva i onog prikazanog u svojoj emisiji, rekla je da želi napisati priču za koju zna da se previše osoba s njome može povezati.

“Shvatila sam da su mnogi ljudi imali neku vrstu iskustva povezanog s mojim”, rekla je Coel u jednom intervjuu za NPR prošle godine. “Bilo je toliko različitih načina da se istraži pristanak na seks i kako on utječe na nas danas.”

Osim poruke podrške preživjelima od seksualnog napada, njezin govor je snažno odjeknuo društvenim mrežama, upravo onome mjestu od kojeg je tražila odmor, i tišinu. Koliko ćemo kao društvo osluhnuti njezine, i mnoge druge moćne riječi koje su vremenski žig da se nešto mora promijeniti, pokazat će budućnost.

Foto: Rich Fury/Getty images Entertainment via Getty Images