Matcha je uistinu fotogenični napitak – zbog svoje svijetlo zelene boje je postao i popularan, no osim okusa, zadržao je svoj status omiljenog napitka jer ima i brojne zdravstvene prednosti

Iako smo u posljednje vrijeme isprobali puno odličnih napitaka, od kojih nam se posebno u kategoriji “ukusno i vruće” svidio gin-tonic čaj, matcha je već dugo dio našeg popodnevnog rituala.

Matcha pripada obitelji zelenoga čaja, no za razliku od klasičnih čajeva koji imaju listove koje namačete u vodi, matcha je mljeveni prah. Iz toga razloga, dobivate veću koncentraciju hranjivih tvari, ali i specifičan zemljani okus koji biste svakako trebali probati čak i ako vam kava inače nije omiljena stvar na svijetu.

Popularnost matcha čaja je porasla najviše zbog društvenih mreža i fantastičnog matcha lattea, no ima bogatu povijest i zanimljiv ritual pripreme. Potječe još iz 12. stoljeća i dio je japanske kulture (otprilike kao “tea time” Britancima), a danas ga se može naručiti u puno kafića diljem svijeta, a kod nas je u Zagrebu, primjerice, dostupan u kafićima Cogito Coffee Shop , Velvet, Broom 44, Frida, Jolie Petite Patisserie, Orijent, Amélie, Najgora kava u gradu i mnogi drugi. Osim napitka, matcha se koristi i za pripremu deserata, a dodaje se i u poneka glavna jela kojima odgovara ovaj zanimljiv okus.

U Japanu je izuzetno cijenjena zbog svojih zdravstvenih benefita, koji su postali i mnogim ljubiteljima matcha lattea da prijeđu s jutarnje kave na jutarnju matchu, ili popodnevnu kavu zamijene šalicom ukusnog matcha lattea. Prvi razlog je taj da vam podigne razinu energije čak tri puta više od šalice kave, no bez da vam se tresu ruke ili da postanete nervozni – što kofein često zna učiniti. Također, ne povisuje vam tlak ako ste skloni hipertenziji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by N.K.U.G. (@najgora_kava_u_gradu)

Uz to, sadrži vrstu antioksidansa koji se zove katehini, kao i drugu skupinu zvanu polifenoli koji sprječavaju kronične bolesti. Matcha također sadrži razne vitamine uključujući vitamin A, B, C, E i K, što pomaže u davanju sjaja vaše kože, obnavljanja stanice, te poticanje proizvodnje kolagena ako ga uzimate.

Postoje čak i istraživanja koja su pokazala da matcha prah sadrži L-teanin, aminokiselinu koja smanjuje stres, a može potaknuti i zdraviju razinu kolesterola. To vas, uz manjak nervoze, može učiniti znatno produktivnijima.

Kako napraviti matcha latte kod kuće?

Matcha je fantastična za napraviti kod kuće. Trebat će vam samo malo volje za miksanje pripravka – možete kupiti posebnu bambusovu metlicu ili koristiti vilicu. Mi obožavamo za to pjenilicu za mlijeko, s kojom onda napravimo i pjenu za latte!

Sastojci:

1 čajna žličica matche

100 ml vruće vode (ne kipuće)

100 ml mlijeka po izboru (može i biljno, za odličnu pjenu tražite one s oznakom “barista”)

Priprema:

  1. Bambusovom metlicom, vilicom ili pjenilicom izmiksajte matcha prah u vrućoj vodi, dok ne postane blago pjenasto.
  2. Kada imate koncentriranu matchu, dodajte mlijeko ili napravite pjenu od mlijeka za savršen latte.
  3. Dodajte sladilo ili šećer po izboru i jedino što vam preostaje je guštati.

 

Foto: miumatcha/Instagram